Representatives from 40 countries participated in the discussion on the reconstruction of Ukraine at “FIT for Ukraine: Construction Materials”


Представники 40 країн долучилися до обговорення відбудови України на «FIT for Ukraine: Construction Materials»

30 березня відбувся міжнародний онлайн-форум FIT (Forum on Investments and Transformations) for Ukraine: Construction Materials. Це перший захід у серії форумів, ініційованих урядовим офісом із залучення та підтримки інвестицій «UkraineInvest» для обговорення стратегічних галузей української економіки з точки зору залучення інвестицій. Учасниками форуму стали представники з понад 40 країн світу.

Під час заходу була презентована найбільш актуальна аналітична інформація про поточні та післявоєнні потреби України в галузі виробництва будівельних матеріалів. Дискусію відкрив виконавчий директор UkraineInvest Сергій Цівкач із доповіддю про перспективи створення підприємств з виробництва будівельних матеріалів в умовах широкомасштабної збройної агресії та повоєнної України.

Зокрема, були представлені інвестиційні можливості у кожному із секторів – виробництві скла, цементу, цегли, сталі, керамічних матеріалів, а також економічні оцінки потреб для відбудови. Потенційно, створення нових виробництв може бути націлено не тільки на задоволення потреб внутрішнього ринку України, але і на експорт продукції.

Наразі збитки від воєнних дій на території України для житлової та нежитлової інфраструктури оцінюються на рівні 143 млрд доларів США. При цьому найбільше постраждали саме житлові будинки; майже 300 тисяч людей офіційно звернулися до держави за компенсацією. Втрати бізнес-активів становлять не менше 11,3 млрд доларів США.

Іноземному бізнесу важливо планувати інвестиційні проєкти в Україні, не чекаючи завершення повномасштабної збройної агресії, про це наголосив Сергій Цівкач: «Дуже важливо починати планування інвестицій в Україну. Планування проєкту може забрати лише половину часу від його реалізації і цей етап не настільки витратний. Більше того, це можна робити віддалено, не перебуваючи в Україні постійно. UkraineInvest є надійним партнером, спільно із іншими державними інституціями, відповідальними за залучення інвестицій, допоможуть розпочати планування дистанційно і безкоштовно для заявника».

Спікерами форуму стали Віталій Коваль – голова Рівненської обласної державної адміністрації – начальник обласної військової адміністрації; Майк Стенсон – голова інвестиційного проєкту компанії Kingspan в Україні; Кирило Песенков – Генеральний директор групи компаній “Сен-Гобен” в Україні; Олена Волошина – Керівник діяльності Міжнародної фінансової корпорації (IFC) в Україні; Януш Владичак – Президент і СЕО польської державної Корпорації страхування експортних кредитів KUKE та Володимир Бандура – СЕО IDEALPORE.

Під час форуму учасники представили практичні результати співпраці з UkraineInvest в ході старту та подальшої реалізації інвестиційних проєктів із значними інвестиціями у виробництво будівельних матеріалів.  

У виступах спікерів пролунали оптимістичні оцінки щодо стану економіки та темпів відновлення України, а також відкритості її економіки до іноземних інвесторів, наявності переваг для старту бізнесу уже на даному етапі.

Дискусію модерувала Роміна Бандура, Старший науковий співробітник Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS), США.

Незабаром відео форуму можна буде побачити на офіційному YouTube-каналі урядового офісу UkraineInvest.

Follow us on Facebook, Twitter, LinkedIn, or YouTube .