У Берліні відбувся 5-й Німецько-Український економічний форум


У Берліні відбувся 5-й Німецько-Український економічний форум

24 жовтня у Берліні відбувся вже 5-й Німецько-Український економічний форум, присвячений розвитку економіки та партнерства обох держав.


Форум розпочався офіційною промовою Канцлера Федеративної Республіки Німеччина Олафа Шольца та Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. Під час свого виступу Прем’єр-міністр звернув увагу на перспективи, що відкриваються для європейського бізнесу в процесі реалізації Плану відновлення України. Денис Шмигаль розповів, що зараз Уряд України налаштований на максимальне сприяння залученню інвестицій.


З головного:
– Налагодження співпраці з Багатостороннім агентством з гарантування інвестицій (MIGA) в питанні страхування військових ризиків, яке має успішний досвід в країнах, де велися терористичні дії. Агентство виділило Україні $30 млн на реалізацію пілотного проєкту зі страхування інвестицій.
– Відновлено приватизацію, та створюються умови для швидких інвестицій, до парламенту подано зміни до закону про “інвестнянь”, що дасть змогу розширити коло потенційних інвесторів.

Олаф Шольц у своєму виступі зазначив, що Німеччина разом з партнерами буде підтримувати Україну стільки, скільки потрібно.
“Це стосується і часу війни, а також відбудови. Ви можете
розраховувати на Німеччину та ЄС та на інших світових партнерів України”, – сказав канцлер.


Під час робочої дискусії на тему: «Сталий розвиток у відбудові – нові матеріали та енергоефективність для реконструкції України» під модеруванням Виконавчого директора UkraineInvest Sergiy Tsivkach, обговорювалися питання як подолати виклики та відновити Україну після війни.


Роботу форуму продовжили питаннями:
– Німецько-українське енергетичне партнерство – поглиблення та розширення відновлюваних джерел енергії
– Логістика та інфраструктура: вода, залізниця, дороги
– Сільське господарство та продовольство – перезапуск української аграрної економіки
– Кібербезпека та цифрові рішення


Організатори заходу AHK Ukraine, Deutscher Industrie- und Handelskammertag e.V. (DIHK) та Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft спільно з Ukraine Invest та Ukrainische Botschaft in Berlin / Посольство України у ФРН.