Україна та Європейський Союз поглиблюють партнерство у сфері критичної сировини


Україна та Європейський Союз поглиблюють партнерство у сфері критичної сировини

Однією з конкурентних переваг України є ресурси корисних копалин, особливо стратегічних мінералів, необхідних для розвитку Європейського Союзу в напрямі стійкого та дружнього для навколишнього середовища майбутнього.


За даними Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, 12 урядових органів, українських компаній, організацій та наукових установ уже долучилися до пан’європейських промислових альянсів «European Raw Materials Alliance» та «European Battery Alliance».


Україна представила перелік із понад 30 ділянок для розвідки та видобутку стратегічних корисних копалин, що розміщений в Інвестиційному атласі надрокористувача. Це має сприяти залученню європейських компаній до пошуку та розробки покладів стратегічних копалин (титан, літій, графіт, берилій, рідкоземельні метали), а також газових покладів в Україні.


Вже створено бета-версію інтерактивної онлайн карти стратегічних корисних копалин в Україні, що містить інформацію про ліцензії, родовища, рудопрояви – понад 1000 об’єктів (наразі вільний доступ тимчасово обмежений). Крім того, Україна готова розкрити та забезпечити онлайн доступ до геологічної інформації про корисні копалини будівельної групи задля прискорення післявоєнного відновлення інфраструктури та соціальних об‘єктів у країні.