Україна стала партнером-учасником Європейської ініціативи трьох морів


Україна стала партнером-учасником Європейської ініціативи трьох морів

Країни-члени Ініціативи трьох морів, також відомої як Ініціатива Балтійського, Адріатичного, Чорного морів (БАЧМ), або просто Тримор’я, надали Україні статус партнера Ініціативи та підтримали зусилля країни щодо приєднання до ЄС.

Держави Тримор’я – це зв’язок України із вільним світом. Постачання зброї для України, постачання палива, транспортні потоки, зелені коридори для експорту українського продовольства, міграція людей – все це працює через територію держав-учасниць цієї ініціативи. Україні є також що запропонувати Тримор’ю. Країна зацікавлена у диверсифікації постачання енергоносіїв та вже зараз є учасником проєкту газового коридору Північ-Південь, через який транспортуватиметься норвезький газ у 2023 році. Польща таким чином виступатиме для України транзитером, що фінансово вигідно і для Варшави. Більш того, потенціал національних підземних газосховищ є сильною стороною України. У транспортній інфраструктурі Україна є учасником логістичного проєкту 3SI Viking Train, що з’єднав порт в Одесі з країнами Балтії.

Ініціатива започаткована у 2015 році як платформа для економічного співробітництва між центральноєвропейськими країнами ЄС. Метою Тримор’я є поглиблення політичних, економічних, енергетичних та інфраструктурних зв’язки між своїми членами. Наразі вона об’єднує 12 держав Центрально-Східної Європи і Балтії: Австрію, Чехію, Словаччину, Польщу, Угорщину, Румунію, Болгарію, Латвію, Литву, Естонію, Словенію та Хорватію.

Follow us on Facebook, Twitter, LinkedIn, or YouTube .