Роботу ринків капіталу та товарних ринків відновлено


Роботу ринків капіталу та товарних ринків відновлено

З 8 серпня 2022 року знято майже всі обмеження на операції на ринках капіталу та організованих товарних ринках. Попередні обмеження діяли з 24 лютого у зв’язку з повномасштабним вторгненням росії в Україну.
 
«Крок по розблокуванню ринків капіталу та товарних ринків є своєчасним та виваженим, адже учасники ринків підтвердили готовність до розбудови фінансового сектору. Ще до повномасштабної війни ми визначили оновлення фондового ринку однією з першочергових ініціатив Уряду. Після нашої перемоги саме розвиток ринків капіталу та товарних ринків може стати одним з драйверів відновлення економіки та України в цілому», — сказав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.
 
Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку ввела обмеження на здійснення операцій на ринках капіталу та організованих товарних ринках. Це було зроблено для того, щоб протистояти панічним діям, які могли б обвалити ринки та позбавити можливості їх повноцінної роботи в майбутньому, зберегти дані та права власності. Згодом «заморожування» ринків дозволило знайти активи, пов’язані з агресорами — російською федерацією та республікою білорусь, та обмежити можливості таких компаній вести бізнес в Україні.
За період дії воєнного стану НКЦПФР допустила на ринки 20 випусків державних облігацій для залучення коштів в Державний бюджет і підтримки економіки. Водночас протягом цього періоду регулятор спрямовував свої дії на полегшення діяльності професійних учасників та їх підтримку. Зокрема, було спрощено процедуру ідентифікації осіб при купівлі держоблігацій та процедуру їх придбання для нерезидентів.
Джерело: https://bit.ly/3waicgu