НЕК «Укренерго» планує збільшити експорт електроенергії до Польщі


НЕК «Укренерго» планує збільшити експорт електроенергії до Польщі


Національна енергетична компанія «Укренерго» та польський оператор системи передачі PSE S.A. розпочали відновлення лінії електропередачі між Україною та Польщею. 


Наразі експорт до Польщі складає 215 МВт. За оцінками «Укренерго», введення в роботу відновленого інтерконектора Хмельницька АЕС — Жешув  збільшить можливості для експорту української електроенергії до Польщі ще майже на 1 000 МВт, тобто в п’ять разів.
Проєкт по відновленню міждержавної лінії електропередачі реалізується на виконання меморандуму між Міністерством енергетики України та Міністерством клімату та навколишнього середовища Польщі, який було підписано в червні 2022 року. Проєкт має підтримку урядів обох країн та відповідає планам розвитку мереж НЕК «Укренерго» та PSE S.A.


Збільшення експорту української електроенергії — крок до створення загальноєвропейської системи енергетичної безпеки. Поглиблення співпраці з європейськими партнерами свідчить про те, що українська електроенергія є гарною альтернативою російському газу на європейському ринку.


Довідково
450-кілометрова лінія електропередачі напругою 750 кВ, що зв’язує Хмельницьку АЕС з підстанцією 750/400 кВ в населеному пункті Віделка, була побудована 1984 року, коли Україна та Польща входили до енергетичної системи “Мир”. Постачання електроенергії цією ЛЕП припинилося 1992 року, коли Польща разом із Чехословаччиною та Угорщиною синхронізували власні електричні системи з європейською енергосистемою.
З 16 березня 2022 року українська енергосистема працює синхронно з європейською континентальною мережею ENTSO-E і тепер є частиною європейського енергетичного простору. 
З 30 березня 2022 року відновлено експорт електроенергії з України до Польщі в обмеженому режимі (спеціальною лінією для окремого регіону), а у травні – до Молдови.
На початку червня ENTSO-E дала «зелене світло» на поетапне збільшення експорту електрики до Європи – спочатку до Румунії, а у липні додалась Словаччина.
Джерело: https://bit.ly/3Pu72tM