Доходи від експорт електроенергії може приносити Україні додатково 2-3% ВВП


Доходи від експорт електроенергії може приносити Україні додатково 2-3% ВВП

За попередніми оцінками Укренерго, у короткостроковій перспективі (до року) Україна потенційно може досягти понад 800 МВт експорту електроенергії до ЄС і отримувати доходи на рівні 2-3% річного зростання ВВП.

Враховуючи потенціал енергетичного експорту, Україна розраховує наростити експорт електроенергії в країни ЄС до обсягів Бурштинського енергоострова вже за кілька місяців.

Після обʼєднання енергосистем України та ЄС в березні, уже є експорт 200 МВт на Польщу, які з’явилися майже відразу після синхронізації. Зараз поступово нарощуватимуться обсяги, які експортуватимуться в Румунію, Угорщину та Словаччину.

План – досягти 800 МВт. Попит на електроенергію в ЄС наразі величезний. В Європі дефіцит енергоресурсів загалом і електроенергія тут не є винятком. Головним індикатором цього дефіциту, безумовно, є ціна, яка зараз у кілька разів вища, наприклад, за минулорічну ціну в Європі.

Відтак, поставки з України наразі – це взагалі вагомий внесок у енергетичну безпеку європейського регіону. Тобто це не так можливість Україні заробити експортну виручку, створена європейцями, як можливість для європейців забезпечити власну енергетичну безпеку.