Збільшення експорту молока та згущених вершків минулого місяця


Збільшення експорту молока та згущених вершків минулого місяця

Попри ускладнену логістику, у травні поточного року загальний обсяг експорту молока та згущених вершків становив 187 000 тонн, що на 44% більше, ніж у квітні, та на 7% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Найбільшими імпортерами молока у травні були: Польща – 490 тонн та Нідерланди – 300 тонн.

Щодо вершкового масла, то за травень було експортовано 780 тонн, що на 59% більше, ніж у попередньому місяці та на 8% більше, ніж минулого року. Цей молочний продукт експортувався здебільшого до Молдови – 260 тонн, Польщі – 240 тонн та Нідерландів – 120 тонн. Ціни на молоко зростають по всьому світу.

Оскільки Україна та росія є провідними експортерами азотних добрив і пшениці, важливого корму для великої рогатої худоби, війна загрожує виникненню проблем з постачанням кормів і добрив для корів, які становлять 70–80% витрат фермерств.

В Україні молокопереробні підприємства продовжують працювати та закуповувати молоко. На сьогодні попит на сире молоко в кожному регіоні варіюється в залежності від кількості робочих ферм та безпечної логістики. В східній частині країни, особливо в Харківській області, пошкоджено значну кількість молочних ферм, які до війни забезпечували 7-8% валового надою від загального виробництва молока.

Внаслідок цього попит у переробників на сировину постійний та ціни в східному регіоні стабільно високі, що не скажеш про північну Україну, де молоко скуповують за набагато нижчою ціною. Щодо цін на готові молочні продукти в супермаркетах, то вони змінились за останні три місяці наступним чином: молоко (0,9 л., 2,6%) зросло в ціні на 7% (середня ціна в травні – 35,74 грн); масло вершкове (200 гр., 72,50%) подорожчало на 6% (середня ціна в травні – 61,60 грн); cметана (340 гр., 20%) впала в ціні на 3% (середня ціна в травні – 38,5 грн); cир Голландський (1 кг., 45%) зріс на 4% (середня ціна в травні – 321,7 грн).

Follow us on Facebook, Twitter, LinkedIn, or YouTube .