Україна розробила новий План Розвитку Газових Сховищ на 2022-2031 роки


Україна розробила новий План Розвитку Газових Сховищ на 2022-2031 роки

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) затвердила План розвитку газових сховищ на 2022-2031 роки із загальним обсягом фінансування 14,4 млрд гривень (500 млн доларів США).

8,2 млрд гривень із цих коштів буде інвестовано у будівництво підземних сховищ газу (ПСГ), 4,9 млрд гривень – в об’єкти інфраструктури та реконструкцію технологічного обладнання ПСГ. Також частину коштів буде спрямовано на низку капітальних витрат, необхідних для повноцінної роботи ПСГ: придбання спеціалізованого транспорту та техніки, а також виробничого та телекомунікаційного обладнання. Такий підхід до розподілу інвестицій забезпечить розвиток мережі українських ПСГ, гарантує її безперебійну роботу при закачуванні, зберіганні та відборі газу, виконання усіх зобов’язань перед замовниками послуг та, що важливо, безпечне проходження опалювальних сезонів у майбутньому.

Реалізація інвестиційної програми триватиме і у 2022 році. Цьогоріч, попри війну, Укртрансгаз – Оператор газосховищ України – планує інвестувати у мережу підземних сховищ 500 млн грн. Вони будуть використані для реалізації стратегічних проектів там, де це дозволяють актуальні умови. Нині роботи над рядом обʼєктів уже тривають.