Прем’єр-міністр України, керівництво ЄС та Світового банку презентували звіт «Швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення»


Прем’єр-міністр України, керівництво ЄС та Світового банку презентували звіт «Швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення»

Вартість потреб на відбудову та відновлення України, згідно зі звітом «Швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення» (RDNA), оцінюється в понад 349 млрд доларів.

Відновлення потребує комплексного підходу та спільних ресурсів українського Уряду та міжнародних партнерів. Оцінка руйнувань та визначення потреб на відновлення, закладає міцну основу для національного Плану відновлення та є передумовою його ефективного фінансування. Відповідно до результатів оцінювання, Україні необхідно буде 105 млрд доларів у короткостроковій перспективі.

Лише на перший етап — rapid recovery — необхідно 17 млрд доларів, з яких Україна потребує 3,4 млрд вже в найближчі три місяці. Денис Шмигаль зауважив, що ця сума поки не відображає повною мірою масштабів руйнувань і втрат для України та закликав Світовий банк й інших партнерів зробити оновлення звіту регулярним. З початком війни росії проти України, ЄС мобілізував 10 млрд євро у вигляді фінансування, гуманітарної, екстреної та військової допомоги для України. У планах — виділення ще 5 мільярдів євро фінансування.