Тижневий дайджест


Тижневий дайджест

Програма держпідтримки с/г виробників: 917 млн грн отримають майже 14 тис. аграріїв, Мінагро

7/11/22

На початку вересня Міністерство аграрної політики та продовольства України (Мінагро) анонсувало програму підтримки виробників с/г продукції за двома напрямами:

1. Субсидія (виплата 3 100 грн) на 1 га оброблюваних угідь сільськогосподарського призначення – для аграріїв, які обробляють 1-120 га угідь сільськогосподарського призначення

2. Дотація на ВРХ (корови) усіх напрямів продуктивності для тих, хто утримує від 3 до 100 корів (виплата 5 300 грн на корову).

За результатами опрацьованих заявок, учасниками програми стали 13 960 українських аграріїв. Відповідно до наказу Міністерства заявники отримають 917 млн грн. Зокрема, 10 592 учасників програми отримають виплати за першим напрямом на суму 769 млн грн на загальну площу 248 тис. га. За другим напрямом 3 368 учасникам програми буде перераховано 148 млн грн на утримання 27 864 корів. Нагадаємо, що програма фінансується за рахунок бюджетної підтримки Європейського Союзу. Загальна сума коштів – понад 1,5 млрд гривень. Учасників програми було відібрано серед виробників сільськогосподарської продукції, які зареєструвалися у Державному аграрному реєстрі (ДАР) та відповідали критеріям програми.

Джерело

Україна та Німеччина співпрацюватимуть у сфері цифровізації, Мінцифра

7/11/22

Команда Міністерства цифрової трансформації України (Мінцифра) провела зустріч з Державним секретарем Федерального Міністерства внутрішніх справ Німеччини Маркусом Ріхтером та представниками інноваційного центру державних технологій GovTech. Під час зустрічі учасники підписали меморандум про співпрацю та обмін досвідом у сфері цифровізації. У межах співпраці Мінцифри консультуватиме Німеччину стосовно модернізації та цифровізації Уряду й державного сектору, зокрема у сфері цифровізації державних послуг, захисту державних реєстрів, кібербезпеки. До відома GovTech Campus – це інноваційний центр державних технологій, одним з засновників якого є Федеральне міністерство внутрішніх справ Німеччини. GTC допомагає визначати, створювати та масштабувати найкращі технологічні рішення та інновації з govtech сфери в державному секторі Німеччини.

Джерело

Україна та США оновлюють Угоду про торговельне та інвестиційне співробітництво, Мінекономіки

10/11/22

За результатами зустрічі Торгового представника США та представників Міністерства економіки України (Мінекономіки), США та Україна започаткували переговорний процес щодо оновлення Угоди про торговельне та інвестиційне співробітництво (TICA), укладеної між країнами 2008 року. Оновлення торговельної угоди особливо важливо в контексті економічної підтримки США для України та в контексті повоєнної відбудови. Очікується, що в результаті оновлення угоди торгова політика України стане більш сприятливою для американських інвестицій у проекти з відновлення та відбудови України.

Джерело

Європарламент схвалив «транспортний безвіз» між ЄС та Україною, Мінінфраструктури

10/11/22

Депутати Європарламенту своїм голосуванням ратифікували Угоду про вантажні перевезення автотранспортом. Після схвалення документа Європарламентом ратифікувати Угоду має Європейська Рада. Угода почала діяти ще до завершення ратифікаційних процедур – після підписання в Ліоні в червні 2022 року. Вона скасовує для українських перевізників необхідність отримувати дозволи для виконання двосторонніх і транзитних перевезень територією ЄС. Завдяки цій Угоді українські водії продовжують використовувати українські посвідчення водія та сертифікати про професійну компетентність для водіння в ЄС, які є в наявності, без необхідності отримувати міжнародне посвідчення водія. Результат дії «транспортного безвізу» – збільшення товарообігу та збільшення кількості автоперевізників, які перетинають державний кордон України в напрямку країн ЄС. Термін дії Угоди між ЄС та Україною – 1 рік. Україна та ЄС нині працюють над продовженням цього терміну ще на рік. Тривають технічні консультації.

Джерело