Ціни на продовольство у світі продовжують знижуються після рекордного зростання


Ціни на продовольство у світі продовжують знижуються після рекордного зростання

Після рекордного зростання світові ціни на продовольство знижуються четвертий місяць поспіль. Стрімке зниження зафіксовано в липні, оскільки Україна поступово відновлює експорт продовольства.

Про зниження цін свідчить Індекс продовольчих цін Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО). У липні середнє значення Індексу становило 140,9 пункту, що на 8,6% нижче за його червневий рівень, але залишається на 13.1% вищим, якщо порівнювати з липнем 2021 року. 

Індекс вимірює місячну зміну міжнародних цін на кошик продовольчих товарів. Він складається в середньому з п’яти товарних груп — зернові, олії, м’яса, молочні продукти і цукор. Значення Індексу цін на зернові ФАО впало на 11,5% у липні порівняно з червнем, при цьому воно все ще на 16,6% вище за рівень липня 2021 року. Значення Індексу цін на олії скоротилось на 19,2%, сягнувши найнижчого за останні десять місяців рівня. Значення Індексу цін на м’ясо ФАО також знизилося на 0,5%. Значення Індексу цін на молочну продукцію ФАО скоротилося на 2,5% порівняно з червневими показниками, проте воно все ще на 25,4% вище за рівень липня 2021 року. Значення Індексу цін на цукор ФАО скоротилося на 3,8% порівняно з червневим рівнем.


Однак існує велика невизначеність щодо подальшої динаміки цін, в основному через високі ціни на добрива, що впливають на прогнози врожаю та добробут фермерів, негативний глобальний прогноз і рух курсів валют. Все це створює серйозну напруженість щодо глобальної безпеки у світі.