Україна збільшує експорт електроенергії до Європи


Україна збільшує експорт електроенергії до Європи

Європейська енергомережа ENTSO-E дозволила збільшення експорту української електроенергії до Європи в 2,5 рази починаючи з 30 липня 2022 року, тобто до 250 МВт. 

У середині березня 2022 року українську електромережу було підключено до європейської енергосистеми ENTSO-E. Вже на початку липня розпочався експорт української електроенергії до ЄС через Румунію з початковим обсягом у 100 МВт. 

Звіти ENTSO-E підтвердили, що експорт української електроенергії стабільний та не має негативного впливу на систему. Як результат, європейська енергомережа ENTSO-E дозволила збільшення експорту. У майбутньому експортну потужність планують довести до близько 6 ГВт за допомогою потенціалу відновлюваних джерел енергії та атомної енергетики.

Конкурентна ціна української електроенергії дозволяє повністю реалізувати обсяг на аукціонах. Середньозважена добова ціна доступу до міждержавних електромереж на перетинах із Румунією та Словаччиною за 24 доби становила 7 700 грн/МВт (максимально ціна доходила до 19 500 грн/МВт), тоді як минулорічні ціни не перевищували 3 000 грн/МВт.