Україна та Чехія розпочали співробітництво у сфері стандартизації, метрології та оцінки відповідності


Україна та Чехія розпочали співробітництво у сфері стандартизації, метрології та оцінки відповідності

31 жовтня 2022 уряди України та Чехії під час спільного засідання підписали Меморандум про взаєморозуміння та співробітництво у сфері стандартизації, метрології та оцінки відповідності.


Сторони узгодили плани заходів на 2022-2024 роки щодо діяльності в рамках цього Меморандуму. Очікується, що співпраця у сфері стандартизації, метрології та оцінки відповідності сприятиме подоланню технічних бар’єрів у торгівлі, підтримці українського бізнесу та його виходу на європейський ринок.


В рамках Меморандуму заплановано проведення аналізу відповідності українського законодавства у сфері стандартизації, метрології та оцінки відповідності актам законодавства ЄС. 

Крім того, Меморандум передбачає:
• обмін правилами, необхідними для підготовки національних стандартів, відповідно до законодавства обох держав;
• розроблення механізму здійснення моніторингу призначених органів з оцінки відповідності та рекомендацій щодо процесів управління з випробувань продукції в лабораторіях;
• досягнення взаємного визнання результатів оцінки відповідності продукції, яка взаємно постачається, розроблення алгоритму забезпечення спроможності призначених органів з оцінки відповідності здійснювати весь комплекс випробувань продукції згідно з відповідними технічними регламентами;
• досягнення взаємного визнання результатів повірки і калібрування засобів вимірювальної техніки та проведення спільного звірення еталонів.


Сторони також обговорили співробітництво України з Чехією в рамках реалізації проєкту технічної допомоги ЄС Twinning «Посилення інституційної спроможності Мінекономіки в галузі національної інфраструктури якості». Основною метою проєкту є посилення конкурентоспроможності та сприяння інтеграції України до внутрішнього ринку ЄС шляхом вдосконалення національної інфраструктури якості.