UkraineInvest поглиблює співпрацю з турецьким бізнесом


UkraineInvest поглиблює співпрацю з турецьким бізнесом

Зміни, які наразі відбуваються в Україні відкривають нові можливості для турецького бізнесу та сприяють розвитку win-win партнерства. Про важливість співпраці у сфері інвестицій між Україною та Туреччиною було наголошено під час зустрічі UkraineInvest з Послом Турецької Республіки в Україні Ягмуром Ахметом Гюльдере. 


“Туреччина є важливим економічним та інвестиційним партнером для України. Сьогодні ми налічуємо близько 3.5 млрд дол турецьких інвестицій в Україні. UkraineInvest надає практичну підтримку турецьким компаніям в Україні та розраховує на залучення додаткових інвестицій. Нещодавно за сприяння UkraineInvest було вирішено питання щодо дискримінаційних тарифів для мобільних операторів. Таке вдосконалення регуляторної політики, зокрема, сприяло відновленню рівних правил ринкової поведінки для турецьких та інших компаній присутніх на ринку”, – відзначив виконавчий директор UkraineInvest Сергій Цівкач.


Сторони домовились про продовження тісної співпраці, зокрема у сфері захисту прав інвесторів в Україні з метою подальшого залучення інвестицій. Також, було обговорено підготовку візиту представників  UkraineInvest до Туреччини для зустрічі з турецькими урядовцями та представниками турецького бізнесу. 


Туреччина є одним із найважливіших торговельних партнерів України, у торгівлі з яким наша держава традиційно має позитивне сальдо. За 2019 рік товарообіг між Україною та Туреччиною зріс порівняно з минулим періодом на 22,3% і становив 4,973 млрд. дол. США.


Нагадаємо, що на початку року Президент України Володимир Зеленський під час Українсько-турецького бізнес-форуму в Києві зазначив:
«Саме в інвестиційній сфері сьогодні відкриваються найбільші перспективи для економічного партнерства України й Туреччини. Йдеться не лише про створення спільних підприємств, а й про активну участь турецьких компаній у процесі приватизації».
Глава держави наголосив, що подальшому розвитку співпраці двох держав сприятиме підписання Угоди про вільну торгівлю. Це дасть поштовх у багатьох сферах: сільське господарство та харчова промисловість, житлове будівництво, енергетика та енергоефективність, транспорт і туризм. Ми також маємо значний потенціал у сферах машинобудування, виробництва обладнання для транспорту та енергетики. 


Президент закликав турецькі компанії вже зараз інвестувати в українську економіку. Зокрема, Володимир Зеленський запросив турецький бізнес до участі в концесійних конкурсах у проектах з осучаснення інфраструктури.


«Одним з наших пріоритетів є масштабна модернізація інфраструктури – дороги, аеропорти та морські порти, запуск річкового транспорту. Вже запущено перші концесійні конкурси морських портів «Ольвія» та «Херсон». Наразі ми готуємо нові конкурси щодо аеропортів і морських портів, а також проекти концесійних доріг», –  заявив Президент.


Водночас Володимир Зеленський уточнив, що потенційно привабливими для обох держав є інвестиції у розвиток туристичної інфраструктури на Херсонщині та Одещині.


Отже, через співробітництво UkraineInvest  влада ініціює низку новацій для поліпшення інвестиційного клімату. Йдеться, зокрема, про п’ятирічні податкові канікули та створення міжнародного арбітражу для інвесторів.




Stay tuned and follow us on Facebook, Twitter, LinkedIn, or YouTube for more updates.