Канада випустить суверенні облігації на підтримку України


Канада випустить суверенні облігації на підтримку України

28 жовтня Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо та Віцепрем’єрка Христя Фріланд анонсували випуск п’ятирічних облігацій на суму 500 млн канадських доларів для України. Так звані “Облігації суверенітету України” спрямовані на підтримку фінансування допомоги Україні у війні з Росією. Цінні папери матимуть рейтинг AAА як і звичайні облігації Канади з найвищим рейтингом.


Строк облігацій становитиме п’ять років, а надходження від них уряд Канади буде спрямовувати на допомогу Україні через спеціальний рахунок, що адмініструється Міжнародним валютним фондом. Кошти звідти йдуть на такі потреби, як виплата пенсій та закупівля палива в опалювальний сезон.


Уряд Канади в основному орієнтується на індивідуальних (роздрібних) інвесторів для купівлі облігацій. Це підкреслює бажання уряду Канади вийти за рамки суто фінансової підтримки України: основна мета продемонструвати широку підтримку Канади. Таким чином кожен охочий зможе зробити свій внесок в економічну та фінансову стабільність України, придбавши ці папери.
Канада стала першою країною, яка запропонувала випуск облігацій на підтримку України. Згідно із заявою Прем’єр-міністра Джастіна Трюдо, Уряд Канади надасть позику, еквівалентну виручці від продажу облігацій.