Україна та Молдова спростили правила міжнародних вантажних перевезень


Україна та Молдова спростили правила міжнародних вантажних перевезень

З 1 вересня українські перевізники зможуть їздити до Республіки Молдова за новими спрощеними правилами, повідомляє Міністерство інфраструктури України.


Після підписання «транспортного безвізу» з країнами Європейського союзу Молдова залишалась єдиною державою, що межує з Україною, з якою не було повністю скасовано дозвільний режим для українських перевізників. Підписання двостороннього протоколу знизить ризики зупинки руху українського експорту.


«Двостороннє скасування дозволів на міжнародні вантажні перевезення, відкриття залізничної ділянки «Березине – Басарабяска», яка не працювала більше 20 років — це чудові приклади співробітництва у транспортній сфері, посилення взаємодії між Україною та Молдовою. Тепер наше завдання — максимально використати нові можливості для посилення економік наших країн перед загрозами, які несе російська військова агресія та російська політика загалом», — заявив Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.


Дозвільний режим буде збережений для нерегулярних пасажирських перевезень (у наступному році сторони обміняються 2200 дозволами) та для перевезень до або з третіх країн (Україна отримає 10 000 дозволів на 2023 рік).


Довідково
22 серпня 2022 року Україна та Молдова відновили сполучення на залізничній ділянці «Березине-Басарабяска». Міністерство інфраструктури повідомило, що відновлення руху ділянкою відбулося в межах роботи зі збільшення пропускних можливостей на західних кордонах України з державами ЄС та Молдовою. Зокрема з метою забезпечення альтернативного залізничного сполучення Одеси та дунайських портів — Рені та Ізмаїл, оскільки міст через Дністровський лиман перебуває під постійними обстрілами російських окупантів. 
Ділянка «Березине-Басарабяска» є одноколійною, її довжина становить 22 км, з яких 21 км — на українській території. Рух ділянкою був відсутній з 1999 року. Очікуваний обсяг вантажоперевезень на цій ділянці в середньому оцінюється на рівні 10 млн т на рік.