Що таке зелене будівництво та чому це важливо?


Що таке зелене будівництво та чому це важливо?

Сектор будівництва відповідальний за 37% загальних викидів вуглецю пов’язаних з енергетикою в усьому світі. За прогнозами, до 2050 року майже 70% населення світу проживатиме в урбанізованій місцевості, що вимагатиме вдвічі більше будівельного фонду. Негативний вплив сектора будівництва є результатом виробництва та переробки будівельних матеріалів, а також самого процесу будівництва та експлуатації будівель. Зважаючи на це, екологічні методи будівництва є критичною частиною глобальної боротьби проти зміни клімату та захисту навколишнього середовища.

Для цього необхідно терміново вжити заходів для зменшення негативного впливу та використання більш стійких та ресурсо ефективних будівельних практик.

Ось деякі принципи, яким повинно відповідати зелене будівництво:

• ефективне використання енергії, води та інших ресурсів;

• використання відновлюваних джерел енергії;

• зменшення рівня забруднення та відходів, при цьому збільшення можливостей повторного використання та переробки матеріалів;

• використання екологічних, стійких матеріал;

• врахування впливу на навколишнє середовище при проектуванні, будівництві та експлуатації;

• врахування якості життя мешканців при проектуванні, будівництві та експлуатації.

Переваги та інвестиційний потенціал зеленого будівництва

У той час, як зелені будівлі ще вимагають процесу сертифікації і потенційно можуть мати вищі початкові витрати, вони мають ряд потенційних переваг перед традиційними будівлями. Переваги включають пільгове страхування та ставки за кредитами, нижчі експлуатаційні витрати, чітко визначені стандарти сертифікації та підвищену стійкість до зміни клімату та екстремальних погодних явищ. У середньому, зелені будівлі в США споживають на 25% менше енергії, а витрати на експлуатацію та обслуговування на 10-20% нижчі, ніж у традиційних будівлях, що підвищує потенційну довгострокову віддачу від інвестицій. За даними IFC, зелене будівництво досягає щонайменше на 20% вищої енергоефективності, порівняно з традиційною будівлею, яка не має енергоефективного дизайну. Досягнення цілей 1.5C Паризької угоди вимагає не менше, ніж повної трансформації того, як проектуються, будуються та експлуатуються будівлі та інфраструктурні об’єкти. З інвестиційної точки зору, ринок нових зелених будівель буде представляти інвестиційний потенціал у розмірі 24,7 трильйона доларів у країнах, що розвиваються до 2030 року.

Покращення енергоефективності будівель в Україні

Україна поступова впроваджувала програми для стимулювання реновації та підвищення енергоефективності будівель. В 2014 році, уряд представив кредити для утеплення будинків. Утеплення старих будівель може знизити споживання опалення у середньому на 19,5%. За 6 років, понад 850 сімей скористались програмою Теплих кредитів. Також, в Україні активно проводилось утеплення громадських будівель. У 2019 році український уряд за підтримки ЄС та уряду Німеччини заснував Фонд енергоефективності для підтримки ОСББ. Станом на березень 2021, за програмою «Енергодім» реалізується майже 400 проектів, ці проєкти об’єднують понад 30 тисяч сімей.

Чому важливо враховувати зелене будівництво в реконструкції України?

У Європі понад 75% будівель було побудовано до набрання чинності законодавства про зелене будівництво. ЄС вимагає від держав-членів, міської та регіональної влади щорічно проводити реновацію невеликого відсотку будівель, щоб досягти цілей скорочення викидів до 2030 року. Очікується, що ці зусилля призведуть до 20-кратного збільшення темпів реконструкції зелених будівель у всьому регіоні протягом найближчого десятиліття. Україні важливо впроваджувати європейські підходи до стратегічного планування та реалізації державної політики в сфері енергоефективності та будівництва, та розвивати нові сектори виробництва для екологічного будівництва. Після перемоги у війні, Україна має шанс відбудувати громадські та житлові будівлі за новими принципами. Відбудова громадських та житлових будівель повинна відповідати принципам зеленого будівництва. Підвищена енергоефективність, сучасні матеріали, нові комунікаційні системи, наявність бомбосховищ та укріплених паркінгів, все це потребує значних інвестицій, проте є фінансово обгрунтованим у довгостроковій перспективі, адже рівень життя людей підвищиться, комунальні витрати знизяться, і житло стане безпечнішим.