Огляд українського фінтех-сектору


Огляд українського фінтех-сектору

Covid-19 сприяв зростанню попиту на фінансові застосунки та мобільні банківські послуги. Незалежна фінансова консалтингова організація deVere Group повідомляє, що внаслідок пандемії використання фінтех-послуг у Європі зросло на 72%.


Відповідно до звіту Vestbee, станом на 2 кв. 2022 року фінтех є одним із провідних секторів інвестування у регіоні Центрально-Східної Європи (ЦСЄ), на нього припадало 20% із 50 найбільших раундів фінансування в регіоні, закритих за цей період. Це вказує на те, що інвестори залишаються оптимістичними щодо перспектив фінансових інновацій у регіоні ЦСЄ та активно підтримують фінтех-стартапи. Україна займає вдалу позицію серед країн ЦСЄ, які залучають більшість раундів венчурного фінансування на рівні з Польщею, Чехією та Естонією.


За даними Української асоціації фінтех та інноваційних компаній (UAFIC), зараз на українському фінтех ринку представлені 203 компанії, з них – 49% працюють на міжнародному ринку. Найбільше українських фінтехів представлено в Європі – 15% та в США – 7%. UAFIC стала першим учасником з країни, що не входить до ЄС, який долучився до Європейської цифрової фінансової асоціації (EDFA). Обидві організації співпрацюють, щоб зміцнити ландшафт фінтех індустрії в Україні.


Технологічна інфраструктура є провідним видом діяльності українських фінтех стартапів, тобто безпосереднім продуктом є розробка ІТ-рішень для фінансових компаній і банків. Згідно з опитуванням UAFIC, 22% фінтех-компаній працюють у підсекторі технологій та інфраструктури. Основною причиною такої тенденції є перехід бізнесу на онлайн-сервіси внаслідок пандемії. Це створює попит для продуктових компаній, які можуть забезпечити легкість ведення бізнесу в цифровому середовищі.


Інші підгалузі фінтех, які найбільш активно розвиваються в Україні, включають платежі/грошові перекази, кредитування, Legaltech та Insurtech. Це, зокрема, відповідає світовим тенденціям розвитку фінтех-сектору, де все більше інвестицій спрямовується у підсектор платежів.


У серпні 2022 року нарешті набув чинності Закон України «Про платіжні послуги». Він був прийнятий у 2021 році і є революційним для українського фінтех-сектору, зокрема в сфері платежів. Одним із нововведень є гармонізація законодавства України з законодавством Європейського Союзу, а саме оновленої Директиви щодо платіжних послуг (PSD 2). Результатом цього стане впровадження відкритого банкінгу в Україні до 1 серпня 2025 року. Для успішного впровадження відкритих API Національний банк України (НБУ) спільно з учасниками ринку розробляє нову нормативну базу та стандарти відкритого банкінгу.

У березні 2022 року Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України “Про віртуальні активи”. Закон покликаний створити належні умови для формування потужного ринку криптовалют. Після набуття чинності законом криптобіржі та компанії, що займаються цифровими активами, після отримання відповідного дозволу від Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку зможуть легально працювати в Україні, а банкам буде дозволено відкривати рахунки для криптовалютних компаній.


Попри виклики війни, українська фінтех-спільнота працює над розробкою кращої інфраструктури та регулювання з метою залучення інвестицій.
По-перше, за даними Techcrunch, 90% українських технологічних стартапів далі наймають персонал.
По-друге, український ІТ-сектор продовжує розвивається. За перші вісім місяців 2022 року ІТ-експорт України зріс на 16% порівняно з 2021 роком. ІТ-послуги становлять майже половину загального обсягу експорту послуг країни. Державна підтримка та потужне зростання разом є сильним сигналом того, що настав час інвестувати в український ІТ-сектор.
По-третє, стартапи залишаються невід’ємною частиною української економіки. Українські технологічні стартапи спрямовують свої зусилля на те, щоб підняти галузь до нових висот. Вони мають стати базою для нового рівня технологічних компаній, які додадуть значну цінність економіці. З цією метою Український фонд стартапів (USF) протягом останніх 3 років виділив $6,5 млн на фінансування стартапів.

Загалом українські фінтех-компанії продемонстрували свою стійкість навіть в умовах війни та продовжують розвиватися. Тому зараз настав час інвестувати в український фінтех сектор.