Україна оголошує про операцію з управління державним боргом за своїми єврооблігаціями та ВВП-варрантами


Україна оголошує про операцію з управління державним боргом за своїми єврооблігаціями та ВВП-варрантами

російське вторгнення в Україну створює надзвичайні ризики для економічної, фінансової та соціальної ситуації в Україні та її територіальної цілісності. Зменшення доходів державного бюджету і збільшення видатків державного бюджету, викликані війною, спричинили безпрецедентний тиск на ліквідність і труднощі з обслуговуванням боргу для Уряду. Щомісячний дефіцит бюджету складає 5 млрд дол.

Саме тому, Україна запропонувала інвесторам в українські державні єврооблігації та державні деривативи (ВВП-варранти) затвердити зміни до умов відповідних зобов’язань, випущених на міжнародному ринку. Міжнародні партнери України в рамках G7 та Паризького клубу кредиторів підтримали намір України призупинити виплату боргу до кінця 2023 р. з можливістю продовження відстрочки ще на один рік. Однією з цілей операції з управління державним боргом України є забезпечення однакового ставлення як до офіційних, так і до комерційних кредиторів. Зокрема, ця пропозиція була підтримана G7 та Паризьким клубом кредиторів, як зазначено в їхній заяві від 20 липня 2022 року.

Група кредиторів висловила свою підтримку щодо оголошених запитів на отримання згоди як щодо єврооблігацій України, що перебувають в обігу, так і ВВП-варрантів, а також наполегливо закликала власників єврооблігацій і варрантів погодитися на запити України.

Україна обговорила свої плани щодо операції з управління державним боргом та фіскальні потреби з обраною групою основних власників своїх єврооблігацій і ВВП-варрантів, включаючи Amia Capital, BlackRock, Fidelity International (FIL) і Gemsstock . Після цих дискусій Україна отримала запевнення щодо підтримки як запиту на згоду щодо єврооблігацій, так і змін умов ВВП-варрантів від вищезазначеної групи власників. З 24 лютого Україна продовжувала виконувати свої боргові зобов’язання як відповідальний емітент на міжнародних ринках капіталу, незважаючи на катастрофічну безпекову, гуманітарну, економічну ситуацію та фінансові збитки, що були завдані російською війною проти України.

Довідкова інформація: до групи кредиторів України входять Канада, Франція, Німеччина, Японія, Велика Британія та Сполучені Штати Америки. До групи спостерігачів входять Австралія, Австрія, Бельгія, Бразилія, Данія, Фінляндія, Ірландія, Ізраїль, Італія, Корея, Нідерланди, Норвегія, Південна Африка, Іспанія, Швеція та Швейцарія.