Війна росії проти України впливає на світовий ринок деревини


Війна росії проти України впливає на світовий ринок деревини

Війна рф проти України спричинила серйозні порушення світової торгівлі деревиною через скорочення експорту з Росії, Білорусі та України та посилила занепокоєння щодо послаблення деяких заходів захисту навколишнього середовища, щоб заповнити поточний дефіцит.

Міжнародні санкції (5 -й пакет), запроваджені ЄС та Сполученим Королівством, обмежили поставки з Росії, найбільшого світового експортера деревини хвойних порід, та Білорусі, в той час як війна серйозно загальмувала виробництво в Україні. За даними Financial Times, на ці три країни припадає майже 25% світової торгівлі пиломатеріалами на суму 17 мільярдів доларів у 2021 році. Разом вони охоплюють майже 10% європейського попиту на деревину хвойних порід. Тільки Україна в 2021 році експортувала деревину та вироби з неї на суму понад 2 мільярди доларів. За даними Митної служби України, позитивне сальдо від торгівлі деревиною сягнуло 1,6 мільярда доларів, що на 43% більше, ніж у 2020 році. Федерація виробників дерев’яних палет та упаковки (FEFPEB) повідомляє, що Україна щорічно експортує майже 3 мільйони кубометрів деревини хвойних порід, тоді як лише ЄС імпортував майже 8 мільйонів кубометрів хвойних порід деревини з Росії та Білорусі в 2021 році.

Станом на червень 2022 року європейські архітектори та дизайнери намагаються знайти деревину для своїх проектів, оскільки вторгнення росії в Україну привело до зупинки імпорту з регіону, загрожуючи запасам та підвищуючи ціни по всій Європі. Студії повідомляють, що витрати на фанеру з масиву дуба та берези за останні кілька місяців зросли вдвічі. Разом з тим ціни на будівельну деревину зросли приблизно на 20% і зростають щодня. І все-таки торгівля з країнами, які не накладають санкцій, ймовірно, також зміниться, оскільки російські та білоруські компанії намагаються здійснити фінансові операції та отримувати кредити, оскільки їхні лісоматеріали вважаються «конфліктною деревиною». Крім того, російські лісопильні заводи, які в минулому доставляли пиломатеріали клієнтам у Європі, не можуть швидко перейти на інші ринки в короткостроковій перспективі. Наприклад, відправка пиломатеріалів кораблем або залізницею з лісопильних заводів на північному заході Росії до Китаю зумовлює логістичні проблеми, а регіон Близького Сходу, який є ринком низькосортної деревини, наразі не перебуває у стані стійкого розширення.

Огляд світового ринку пиломатеріалів

Очікувалося, що світовий ринок виробів з деревини зросте з 631 мільярдів доларів у 2021 році до 684 мільярдів доларів у 2022 році при сукупному річному темпі зростання (CAGR) у 8,4%. Основними видами виробів з деревини є готові вироби з деревини, обробка деревини та деревні матеріали. Деревообробка включає виробництво лісоматеріалів, включаючи целюлозу та папір, будівельні матеріали та талову олію. Очікується, що ринок зросте до 903 мільярдів доларів у 2026 році при сукупному річному темпі зростання (CAGR) у 7,2%. Проте війна в Україні може змінити цю тенденцію у бік погіршення. Порушення поставок на ринку деревини погіршили й інші фактори. Спалах ялинового короїда пошкодив ліси центральної Європи та Аляски, що спричинило сплеск екстрених заготівель для видалення заражених дерев. Потрясіння, спричинені війною та зараженням жуками, а до цього порушенням ланцюга поставок під час пандемії Covid-19, спричинили бум на європейських лісопильних заводах. У довгостроковій перспективі деякі компанії з виробництва пиломатеріалів можуть розглянути питання інвестицій в нові виробничі потужності, хоча постачання деревини у багатьох регіонах Європи дедалі скорочується. Експерти галузі повідомляють про недавнє значне підвищення цін на деревину у Великобританії, Японії та Швеції. Деревна промисловість Польщі очікує дефіциту деревини. Крім того, європейський ринок стикається з дефіцитом постачання дерев’яних палет. Європейська асоціація палет (EPAL) та FEFPEB попередили, що дерев’яні палети-піддони – незамінні продукти для обробки та зберігання, які використовуються для транспортування товарів та їх дистрибуцію через склади чи супермаркети – незабаром стануть дефіцитними в Європі.

Торгівля деревиною з екомаркуванням призупинена

Протягом останнього десятиліття майже 12% світового лісового покриву було сертифіковано за такими стандартами сталості, як Лісова опікунська рада (FSC) і Програма схвалення стандартів лісової сертифікації (PEFC). Обидва стандарти зараз призупинили торгівлю сертифікованою деревиною з Білорусі та росії. Крім того, провідний світовий стандарт стійкої біомаси, Програма сталої біомаси (SBP), також зупинила будь-яку торгівлю з рф та Білоруссю, які володіють приблизно однією третиною всіх сертифікатів SBP. У той час як залежність ЄС від сертифікованої деревини та таких сертифікованих лісоматеріалів, як целюлоза, папір та біомаса, значно посилилася за останні десять років. На Україну, рф та Білорусь припадає близько 35% світових FSC-сертифікованих лісів, а їхній експорт екологічно чистої деревини та біомаси відіграє вирішальну роль на світових ринках екологічно чистої деревини.

Зростання обсягів лісозаготівель

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України заявило раніше у цьому році, що санкції дають країні шанс збільшити свою частку на європейському ринку деревини за рахунок витіснення рф та збільшити фінансування зусиль з повоєнного відновлення. Незабаром після лютневого вторгнення Київ скасував постанову, яка забороняє рубку в заповідних лісах навесні та на початку літа, як частину законопроекту про підвищення обороноздатності країни під час воєнного стану, частково за рахунок збільшення експортних надходжень. Однак екологічні групи побоюються, що це рішення може призвести до великомасштабних втрат у районах, де вже поширені незаконні вирубки та неправильне ведення лісового господарства. За даними ITC, ринками з найбільшим потенціалом для експорту деревини з України є Китай, Індія та Єгипет. Індія демонструє найбільшу абсолютну різницю між потенційним і фактичним експортом у вартісному вираженні, залишаючи простір для реалізації додаткового експорту на суму 78 мільйонів доларів. Інші країни-виробники та експортери деревини, зокрема Естонія, Фінляндія та США, також прагнуть збільшити обсяги лісозаготівель.

Зростання попиту на біопаливо Зростання попиту на відновлювані джерела енергії, зокрема, на біопаливо (деревні пелети) також сильно вплинуло на управління лісовим господарством. У травні екологічний комітет ЄС проголосував за перегляд директиви щодо відновлюваної енергетики та скорочення допомоги для проектів з біомаси, які були популярними серед інвесторів на ринку компенсації вуглецевих викидів. Деревообробна промисловість тим часом прагне заохочувати використання деревини як будівельного матеріалу. Галузеві організації стверджують, що скорочення використання бетону та сталі може допомогти зменшити 10% глобальних викидів вуглецю, які спричиняє діяльність будівельного сектору. Висновок Російська війна в Україні сколихнула світ і, зокрема, європейський ринок деревини. За нинішніх умов експерти галузі очікують подальшого зростання цін на вартісну сировину. Крім того, для українських експортерів деревини є декілька експортних можливостей. Оскільки основні країни-імпортери російської та білоруської деревини, такі як Фінляндія, Литва, Латвія, Польща, Німеччина, Бельгія, Нідерланди, Великобританія та США, зіткнуться з необхідністю пошуку нових постачальників, то Україна може скористатися моментом, щоб зайняти нові експортні ніші. До того ж, глобальна залежність від поставок деревини є вищою, ніж від поставок меблів.