Україна може стати одним із глобальних лідерів з постачання графіту


Україна може стати одним із глобальних лідерів з постачання графіту

Графіт використовується як анодний матеріал у виробництві літій-іонних акумуляторів через його відносно низьку вартість і щільність енергії. Зберігання енергії – це основний виклик у боротьбі зі зменшення викидів CO2.

У найближчі роки попит на батареї та матеріали для батарей значно зростатиме через політику в галузі енергетики та електронної мобільності, яка спричинена зміною клімату. Деякі матеріали були класифіковані як критичні для європейської економіки з точки зору економічної важливості та ризику перебоїв у постачанні.

Природний графіт був класифікований як критичний у всіх трьох юрисдикціях: Японії, США та Європи. Запаси графіту України входять до п’ятірки найбільших у світі. Згідно з проведеними дослідженнями, визначені 6 основних родовищ, які містять запаси близько 18 мільйонів тонн природного графіту.

У 2021 році Україна експортувала понад 17 000 тонн графіту на світові ринки, що робить її шостим за величиною виробником у світі. На жаль, війна змусила призупинити діяльність основних підприємств з видобутку. Китай є лідером з постачання природного графіту, також має перебої з постачанням ключового мінералу. Згідно з даними Baichuan Yingfu, станом на кінець квітня, ціна на графітовий електрод на китайському ринку зросла на 28,4% з початку року. Це пов’язують зі зростанням операційних витрат та перебоями з постачанням графіту.

Європейські виробники вже зараз намагаються наблизити постачання мінералів з Китаю, для підвищення стійкості ланцюгів постачання. Зважаючи на локалізацію ланцюгів постачання, Україна повинна стати лідером з постачання графіту в Європі після війни. Це важливо як і для нашого сектору виробництва, так і для світової спільноти на шляху до стійкого зростання та боротьби зі зміною клімату.