Війна росії проти України трансформує глобальний бізнес за 5 напрямками


Війна росії проти України трансформує глобальний бізнес за 5 напрямками

Війна рф проти України прискорить зміни, спричинені пандемією та проблемою зміни клімату, та визначить 5 глобальних бізнес-тенденцій, за даними експертів EIU, а саме:

1. Порушення ланцюгів поставок в автомобільному секторі та посилення необхідності локалізації

Труднощі, викликані війною, продовжать постпандемічні перебої в ланцюгах поставок та змусять компанії-автовиробників стати більш стійкими, шляхом збільшення запасів комплектуючих, дотримання норм виробництва «просто вчасно» (JIT) або збільшення інвестицій в місцевих постачальників. Більш короткі ланцюги поставок менш схильні до потрясінь міжнародної торгівлі та геополітики, а також сприяють зниженню транспортних та страхових витрат. Крім того, постачальники в країнах, що розвиваються (наприклад, Китай, рф) поступово втрачають переваги щодо низької собівартості, оскільки вартість робочої сили зростає, і це сприяє розвитку виробництва в розвинутих країнах. Тому європейські автовиробники розглядатимуть локалізацію, часто за наявності державної підтримки, як можливість розвинути нові мережі постачальників в межах регіону, якнайближче до основних потужностей.

2. Нові зусилля щодо покращення стану продовольчої безпеки на тлі зростання цін на енергоносії та інші сировинні товари

Внаслідок війни в Україні ціни на паливо та сировину залишатимуться стабільно високими до кінця 2022 року. Це зумовить зростання бізнес-витрат та створить загрозу для енергетичної та продовольчої безпеки. Війна вже змусила низку країн не лише в Європі, а й на Близькому Сході, а також Сінгапур та Китай переглянути засади продовольчої та сільськогосподарської політики. Наприклад, деякі країни ЄС зменшили частку сільськогосподарської продукції, яка йде на корм для тваринництва, щоб зменшити споживання м’яса та популяризувати альтернативні білкові продукти. На Близькому Сході, тим часом, зросли інвестиції в агротехнології, спрямовані на підвищення продуктивності сільського господарства та зменшення споживання води.

3. Збільшення розриву між розвиненими країнами та країнами, що розвиваються щодо енергетичного переходу

Інвестиції, необхідні для зменшення енергозалежності Європи від рф, негативно вплинуть на фінансування проєктів чистої енергетики в країнах, що розвиваються. Європейські країни намагатимуться диверсифікувати свої постачання енергії, насамперед, шляхом збільшення імпорту СПГ, інвестицій в енергоефективність та теплоізоляцію та, можливо, шляхом відтермінування закриття або поступового припинення роботи атомних та вугільних електростанцій. Це також сприятиме активізації державних та приватних інвестицій у відновлювану енергетику. Все це ускладнить фінансування розвиненими країнами процесу енергетичного переходу в країнах, що розвивається. В результаті країни, що розвиваються, продовжуватимуть інвестувати у виробництво електроенергії на викопному паливі для забезпечення потреб економічного та демографічного зростання.

4. Фінансові санкції проти рф як точка біфуркації світового валютно-фінансового порядку

У відповідь на вторгнення рф в Україну США та їхні союзники вдалися до безпрецедентних економічних та фінансових санкцій, зокрема, до виключення деяких російських банків із системи SWIFT. У короткостроковій перспективі це матиме обмежений вплив. Однак у довгостроковій перспективі це може змусити рф та інші країни створити альтернативи існуючим доларовим платіжним системам. Звідси, експерти EIU очікують, що війна прискорить перехід від фінансових систем, в основі яких покладено долар США, до сумісних цифрових валют центробанків (CBDC).

5. Посилення геополітичної та регіональної напруженості щодо технологій

На технології все більше впливають 2 ключових фактори – геополітика та регіоналізація. Доступ до технологій є конкурентною перевагою країни. В контексті цього гарним прикладом є домінування США на світовому ринку напівпровідників. Процес виробництва чипів є фрагментованим, продукт – складним, тому кожному ринковому учаснику в певний момент доведеться використовувати американське обладнання. Саме тому будь-які технологічні санкції США унеможливлюють країну або компанію купувати напівпровідники.