Верховна Рада України прийняла в цілому закон про страхування інвестицій від воєнних ризиків


Це дозволить Експортно-кредитному агентству (ЕКА) страхувати та перестраховувати інвестиції як міжнародних, так і українських компаній ще до закінчення воєнного стану. Йдеться про страхування інвестицій саме в експортоорієнтовані підприємства. Ухвалений закон сприятиме залученню внутрішніх інвесторів та забезпечить підтримку української економіки. 

Закон, зокрема, розширює можливості ЕКА, дозволяючи йому здійснювати страхування і перестрахування прямих інвестицій, в тому числі страхування інвестицій в Україні від ризиків, що можуть бути спричинені збройною агресією, бойовими діями та/або тероризмом.

Згідно з документом, таке страхування здійснюється винятково за умови спрямування інвестицій на створення об’єктів та інфраструктури, необхідної для розвитку переробної промисловості та експорту товарів (робіт, послуг) українського походження.
На сьогодні різні типи страхування від воєнних ризиків для міжнародних приватних інвесторів пропонують національні Експортно-кредитні агенції цих країн. Також індивідуальні страхування від воєнних ризиків пропонують спеціалізовані організації, такі як американська Development Finance Corporation (DFC), яка готова страхувати теж українські інвестиції, або Багатостороннє агентство гарантій інвестицій (MIGA), яке є підрозділом Групи Світового банку. Додатково Уряд очікує на запуск фонду страхування майнових ризиків від Європейського банку реконструкції та розвитку. 

В той же час вітчизняне ЕКА законодавчо було позбавлене можливості надавати послуги із страхування внутрішніх інвестицій. За даними Державної служби статистики України, у 2021 році 69% всіх капітальних інвестицій були здійснені за рахунок власних коштів підприємств та організацій. 

В Міністерстві економіки очікують, що ініціатива стимулюватиме інвестиційне кредитування під час війни. Адже страховий поліс ЕКА вже внесений Національним банком до переліку прийнятного забезпезпечення за позиками. Для цього у відомстві планують нарощувати фінансову спроможність ЕКА.


Follow us on Facebook, Twitter, LinkedIn, or YouTube.