В Україні буде створена національна мережа зарядних станцій для електромобілів


В Україні буде створена національна мережа зарядних станцій для електромобілів

Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» та ПАТ АБ «Укргазбанк» підписали меморандум про спільну реалізацію проєкту щодо розгортання національної мережі зарядних станцій для електрокарів.

Проект передбачає використання фінансових можливостей «Укргазбанку» та виробничо-технічного потенціалу «Енергоатому» як найбільшого виробника електричної енергії в Україні, щоб створити розгалужену мережу зарядних станцій для електромобілів. Реалізація цього проєкту також має сприяти виконанню Україною міжнародних зобов’язань щодо декарбонізації, пришвидшуючи досягання вуглецевої нейтральності економіки України, а також зменшуючи забруднення навколишнього природного середовища.

Щодо попиту зарядний станцій для електромобілів в Україні: станом на 1 червня 2022 року в Україні зареєстровано 36 602 електроавтомобілі, у травні їхня кількість збільшилася на 1 016 авто, що виявилося найкращим результатом з початку року та на 63% більшим, ніж рік тому. Крім того, у травні «Енергоатом отримав від Укргазбанку кредит на 1,5 млрд грн. Ці кошти спрямовані на закупівлю ядерного палива в американської компанії «Westinghouse» у 2022 році. Як відомо, «Енергоатом» на початку збройної агресії російської федерації проти України відмовився від російського ядерного палива і заявив про його заміну на американське. Залучені кредитні кошти дозволять збільшити закупівлю американського палива та забезпечать ефективну роботу енергоблоків українських АЕС після відмови від російського ядерного палива.