FAO розробили план швидкого реагування для підтримки агросектору України


FAO розробили план швидкого реагування для підтримки агросектору України

Для вирішення ситуації з продовольчою безпекою, експерти Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), на прохання уряду України, розробили План Швидкого Реагування (RRP) на суму 115,4 млн доларів США для підтримки найбільш вразливих дрібних і середніх фермерських господарств (979 320 осіб) протягом 2022 року.


RRP враховуватиме географічні особливості та дозволить фермерам постачати продукцію на місцеві ринки, щоб забезпечити доступність їжі.


Бюджет Плану поділено за трьома цілями:
1) 90 млн доларів США для підтримки критично важливих систем виробництва харчових продуктів
2) 25 млн доларів США для підтримки ланцюгів постачання агропродовольчих товарів, ланцюгів створення вартості та доступу до ринків
3) 400 тисяч доларів США для аналізу поточного стану продовольчої безпеки


Цільовими бенефіціарами стануть:
– малі домогосподарства-виробники
– сімейні фермерські господарства (до 100 га землі). Особливо підтримки потребують в західних областях, де спостерігається значне збільшення кількості населення та підвищення попиту
– середні сільгоспвиробники (250–1000 га землі)


У найближчій перспективі FAO надасть насіння овочевих та сільськогосподарських культур на час весняної кампанії для 100 тисяч господарств. Восени планується охопити ще 200 тисяч домогосподарств, щоб покрити сезонні потреби у виробництві продуктів харчування. Підтримка тваринництва буде включати розподіл малої рогатої худоби, ветеринарних засобів та кормів для 76 660 домогосподарств.


Також FAO планує надати допомогу 15 000 домогосподарств за допомогою механізму багатоцільових грошових переказів (multi‑purpose cash) у поєднанні з іншою допомогою. Криза посилила потребу в такому типі гнучкої підтримки для господарств по всій Україні.