Уряд продовжує підтримувати бізнес


Уряд продовжує підтримувати бізнес

Україна продовжує підтримувати бізнес у складні часи. 14 жовтня 2022 року Кабінет Міністрів України затвердив постанову, яка дозволяє залучити до 60 млн грн пільгового кредиту підприємствам, які через війну втратили свої виробничі потужності.

Нова програма дозволить відновити роботу частини бізнесів і стосуватиметься виробничих потужностей, які були зруйновані, пошкоджені або розташовані на окупованих територіях. Кредит буде надаватися на інвестиційні цілі або на фінансування оборотного капіталу. Держава забезпечує до 80% тіла кредиту перед банком. Позика надається на термін до 5 років. Основною умовою є те, що нове або оновлене підприємство не може розташовуватися ближче, ніж за 50 км до лінії бойових дій.


За нинішніх умов в Україні є десятки й сотні бізнесів, які готові відновлювати роботу, інвестувати власні кошти, повертати працівників, але потребують додаткової державної підтримки. Тому держава стала одним із головних замовників, у тому числі й у приватного сектору. Для мобілізаційних потреб економіки зараз працює понад 3 тисячі підприємств. Ці підприємства, установи та організації забезпечують потреби Збройних сил України та критично важливих ділянок фронту й тилу.

Також за період дії воєнного стану в Україні у межах Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» видано позик на 54 млрд грн для більш ніж 13,5 тисячі бізнесів.


За урядовою програмою “єРобота” уже видано більше тисячі грантів, з них 250 млн грн на мікробізнес, 320 млн грн на створення 50 нових виробництв у сфері переробки. Це підприємства харчової, меблевої, деревообробної промисловостей, металургії, виробництва електричного та машинного устаткування. Тобто вже зараз створюються тисячі нових робочих місць, і це лише старт програми.
Додатковим заходом державної підтримки є програми пільгового кредитування.