На форумі Kharkiv:Restart закликали дбати про відбудову,не чекаючи закінчення війни


Про відбудову потрібно дбати вже зараз, а не чекати закінчення війни.

Під таким гаслом відбувся інвестиційний форум Kharkiv: Restart, до організації якого у якості партнера долучився UkraineInvest. 

Мета заходу – залучення великих інвесторів для відновлення Харкова. Попередньо збитки, заподіяні росіянами інфраструктурі міста, оцінюються у 9,5 млрд доларів США. За словами міського голови Ігоря Терехова, покрити такі витрати під силу лише міжнародним партнерам, інституціям і приватним інвесторам.

Серед інвестиційних проєктів розвитку міста на форумі було презентовано, зокрема:
– створення на території вокзалу “Левада” сучасного транспортного хабу та торгово-розважального культурного центру; 
– ідею реконструкції простору Лопанської набережної; 
– створення “Наукового парку” — інноваційного мікрорайону змішаного використання; 
– створення служби муніципального таксі на електромобілях.

За словами голови наглядової ради UkraineInvest Давида Арахамії,  у Харків можуть інвестувати три категорії інвесторів. 

“Перший — держава, яка відіграватиме вирішальну роль. З Харкова найбільша кількість нардепів, тому у вас є потужне лобі в парламенті. Другий — це приватні інвестори. Харків’яни — креативні люди і інвестуватимуть у місто, попри війну. І третій — іноземці, з боку яких є велика увага до Харкова”, — сказав Давид Арахамія.

Керівник напрямку залучення та супроводження інвестицій UkraineInvest Максим Бондаренко презентував учасникам заходу інвестиційні стимули, передбачені Законом України 8138, над розробкою котрого працювала команда UkraineInvest та Міністерства економіки України.  Законом передбачається, зокрема:

– зменшення вимог до обсягу інвестицій з 20 до 12 млн євро;
– надання можливості внести до 30% інвестицій за 18 місяців до укладання спеціального інвестиційного договору;
– нові форми державної підтримки у вигляді компенсації вартості збудованих об’єктів суміжної інфраструктури, витрат на приєднання до інженерно-транспортних мереж та звільнення від відшкодування втрат лісогосподарського виробництва;
– зменшення кількості робочих місць, які мають бути створені при реалізації інвестиційного проєкту.

У рамках форуму були досягнуті домовленості про інвестиції компанії «International Business Machines Corporation» (США) у розробку цифрових технологій для харківського проєкту «Smart city». Американські партнери готові виділити 200 тис. дол. США волонтерської допомоги до кінця 2023 року. Цифрові застосунки для оцінки рівня пошкодження будинків, у які влучили ворожі ракети, значно прискорять процес їх відновлення.





























 















Follow us on Facebook, Twitter, LinkedIn, or YouTube.