Зростання фокусу на атомній енергетиці у світі, та нові угоди для українського НАЕК “Енергоатом”


Зростання фокусу на атомній енергетиці у світі, та нові угоди для українського НАЕК “Енергоатом”

Військова агресія росії проти України, чи не найголовніша причина прискорення процесів розвитку атомної енергетики. Провідні економіки світу зацікавлені у енергетичній незалежності демократичних країн. Атомна енергетика також займає центральне місце у боротьбі зі зміною клімату та декарбонізацією економіки. Атомні Електростанції – це ефективне джерело надійної та безперебійної енергії. На відміну від вугілля чи природного газу, атомні станції не виробляють прямих викидів вуглекислого газу, коли вони виробляють електроенергію, і за останні 50 років вони зменшили викиди CO2 майже на 60 гігатонн.

На відміну від сонця чи вітру, атомні електростанції працюють без перебоїв, і їм потрібна значно менша площа землі на вироблений мегават. На відміну від гідроенергетики, яка досягла своїх природних меж у багатьох розвинених країнах, включаючи США, атомним станціям не потрібні екологічно інтенсивні дамби.

Саме тому все більше і більше країн відновлюють роботу деяких АЕС, та будують нові плани підвищення частки атомної енергії у загальній структурі виробництва енергії.

Наприклад, Європарламент, нещодавно визнав ядерну енергетику та природний газ «зеленими» джерелами енергії, тобто такими, які допомагають людству уникнути кліматичної катастрофи та підтримувати економічне зростання. Це свідчить про зміну курсу та подальше зростання інвестицій у цю галузь.

Україна має великий інвестиційний потенціал в атомній енергетиці. В Україні працює 15 ядерних реакторів, на які припадає близько половини виробництва електроенергії. Проте, сім із цих реакторів були відключені від мережі через військову агресію Росії проти України, щоб зберегти їх прохолодними.

В останні роки, було зроблено багато кроків для розвитку та будівництва АЕС, та заміщення ядерного палива з росії. Наприклад, Westinghouse Electric Company та НАЕК “Енергоатом” підписали контракт згідно якого, Westinghouse надасть необхідну технічну інформацію, яка оновить техніко-економічне обґрунтування НАЕК «Енергоатом», для будівництва двох реакторів AP1000 на Хмельницькій атомній електростанції (АЕС) в Україні. Ці зусилля просувають раніше підписану угоду між компаніями про будівництво установок AP1000 на блоках №5 та №6 Хмельницької АЕС, початок процесу ліцензування та подальший розвиток ініціатив України в галузі екологічно чистої енергії.

Westinghouse наголошує, що вони готові надати технології та обладнання для заводу AP1000 в Україні. Всі ці спільні важливі кроки дуже ціні для енергетичної незалежності України. У червні 2022 року Westinghouse і Енергоатом розширили угоди на постачання всього ядерного палива Westinghouse для експлуатаційного парку НАЕК «Енергоатом» в Україні та будівництво дев’яти ядерних енергоблоків, які будуватимуться за технологією AP 1000 по всій країні.

Установка AP1000 — це перевірений реактор покоління III+, який має унікальні повністю пасивні системи безпеки, модульну стандартну конструкцію та найкращі в галузі експлуатаційні характеристики та можливість стежити за навантаженням. Проектування та будівництво реакторів AP1000 сприятиме значному промисловому співробітництву між США та Україною, включаючи покращення ланцюгів постачання в обох країнах.

Синхронізація з ENTSO-E відкрила можливість проявити потенціал української енергетичної системи, а насамперед атомної енергетики. Україна готова збільшувати експорт енергії до Європи для пришвидшення заміни російських викопних енергоресурсів.