Міжнародна підтримка українській економіці на 2 трильйони гривень


Міжнародна підтримка українській економіці на 2 трильйони гривень

На третій місяць війни, можна впевнено стверджувати, що саме завдяки підтримці іноземних партнерів, надаючи мільярди доларів для підтримки бюджету, Україна швидко оговтується від перших ударів, відновлює економічні зв’язки і дає гідну відсіч агресору.


Міжнародну допомогу можна розділити на три умовні категорії: військову, гуманітарну та фінансову.

Військова – це пряме постачання зброї і техніки. Гуманітарна – це продукти харчування, медичні товари для підтримки населення та біженців. Фінансова дозволяє покривати розрив між доходами та видатками бюджету й облаштувати надійний тил.


Фінансова допомога – це кошти, що надходять на рахунки українського уряду. Така допомога найбільш гнучка, оскільки дозволяє країні самостійно визначати, на які потреби краще витратити отримані ресурси. Така допомога може надходити в трьох формах: кредити, гарантії за кредитами, гранти. Кредитне фінансування (у формі позик та гарантій), з одного боку, є позитивним сигналом, так як свідчать про довіру до України, а з іншого, є додатковим тягарем для державного бюджету. Тому, гранти є найбільш бажаними, оскільки не збільшують борговий тягар України, а є безповоротною допомогою країні, що перебуває у воєнному стані.

Близько 36% допомоги, виділеної партнерами Україні, є грантовою. Це фінансування надходить частково від Світового банку, Європейського інвестиційного банку, МВФ, США, Великобританії та Італії. Решта країн, що надають значну фінансову допомогу, такі як Канада, Франція та Німеччина, роблять це у формі кредитів. Тут окремо варто відзначити Польщу, центральний банк якої відкрив своп-лінію на 1 млрд дол, що підвищило стійкість НБУ.


За даними Міністерства фінансів, держбюджет отримав 5,3 млрд дол. 23 квітня країни ЄС та G7 оголосили про надання військової, гуманітарної та фінансової допомоги майже на 24 млрд євро. До цієї суми ще слід додати 40 млрд дол, надання яких 9 травня анонсували Сполучені Штати. Таким чином загальна сума допомоги становить майже 2 трлн грн (по офіційному курсу Національного банку).
Решта коштів знаходяться  у процесі отримання. Обсяг фінансової допомоги, обіцяної 9 травня найбільшими донорами України, такими як Світовий банк, США, Канада та ЄС, перевищив 11 млрд дол. За підрахунками уряду, аби покрити потреби у фінансуванні, щомісяця в Україну має надходити не менше 5 млрд дол на виживання та сотні мільярдів на відновлення. Але поки що стабільного джерела таких коштів немає. Також, наприкінці квітня Світовий банк оголосив свою оцінку лише фізичних збитків України від війни – близько $60 млрд.


Завдяки фінансовій підтримці від партнерів уряд має змогу виконувати соціальні зобов’язання перед військовими, лікарями, освітянами та пенсіонерами, а також здійснювати інші видатки. Масштаби підтримки вражають, надихають і дають змогу успішно захищатися від агресора. В умовах війни донорські кошти стають “містком” між довоєнним часом та новою реальністю. А також, Україні вже час розглядати фінансову допомогу не лише з точки зору термінового покриття потреб, а й крізь призму довгострокової фіскальної стійкості.