Українська електроенергія може стати альтернативою російському газу


Українська електроенергія може стати альтернативою російському газу

У рамках Gazterm-2022, Міністерство енергетики України представило пропозицію щодо розвитку експортних потужностей української енергосистеми. Відповідно, за оцінками Міненерго, українська електроенергія може замістити близько 17% імпортованого з росії газу.


Згідно з новою стратегією #REpowerEU, Європейський Союз планує поступово відмовитись від російських енергоносіїв до 2027 року. Слід зазначити, що експорт енергоносіїв (в більшій мірі, нафта та газ) складають понад половини експортної виручки росії, та є основним джерелом наповнення бюджету.


Наразі потужність, яку Україна експортує до Польщі становить близько 200 МВт на добу, проте Україна може збільшити об’єм в 3-4 рази. Це у свою чергу прискорить перехід на відновлювані джерела енергії, та, що найголовніше, зменшить залежність від ненадійного та небезпечного постачальника. До того ж, в Україні розміщені значні площі підземних сховищ для зберігання газу, які ми готові запропонувати для сезонних та стратегічних запасів.
Заміна російських енергоносіїв та географічна диверсифікація постачання енергоресурсів – це питання не лише енергетичної безпеки Європи, а й припинення фінансування країни-агресора.