Мінцифри планує створити міжнародний інвестфонд на $200 млн


Мінцифри планує створити міжнародний інвестфонд на $200 млн

Для розвитку екосистеми венчурного капіталу та стартапів, а також для розвитку креативної економіки України, планується створення Міжнародного інвестиційного фонду вартістю $200 млн зі щонайменше 10 великими міжнародними інвесторами, а також за 2 роки профінансувати понад 240 стартапів на суму $13 млн з Українського фонду стартапів (USF).

Після закінчення війни створення Міжнародного інвестиційного фонду сприятиме залученню іноземного капіталу для стимулювання запуску та розвитку компаній, які створюють IT продукти, а також об’єднає міжнародних інвесторів для збільшення інвестицій в українські компанії зі створення IT продуктів.

Стосовно USF, це державний фонд і один з найбільших ангелів-інвесторів в Україні. USF було створено за ініціативи уряду України у 2018 році. Мета фонду: сприяти створенню та розвитку технологічних стартапів в Україні на ранній стадії з метою підвищення їх глобальної конкурентоспроможності. USF надає фінансову підтримку стартапам на ранніх стадіях у вигляді грантів, а також створює додаткові можливості для стартапів для інкубації, акселерації та отримання інших видів підтримки.

Міністерство цифрової трансформації також планує вивести Україну на рівень топ-5 країн Європи та світу з найбільшою кількістю стартапів на 1 млн населення. Наразі в Україні 75 стартапів на 1 млн населення, тоді як у світового лідера – Ізраїлю – 945, а у Фінляндії, що посідає п’яту сходинку, – 525. Для збільшення цієї кількості та досягнення мети Міністерства, крім розвитку екосистеми венчурного капіталу та стартапів, були визначені наступні напрямки трансформації: ІТ освіта, цифровий опір у вигляді військових індустріальних парків, відновлення нормальної роботи ІТ компаній та впізнаваність українського ІТ бренду.