Війна рф проти України впливає на виробництво скла в Європі


Війна рф проти України впливає на виробництво скла в Європі

Euronews повідомляє, що виробництво скла в Європі тепер значно ускладнилося, оскільки, існують проблемні місця в системі замовлень, у всьому ланцюгу постачань та у вартості продукту, на яку вплинула вартість енергії.


Наслідки для Європи
Невизначеність щодо енергопостачання (газу та електроенергії) впливає на всю скляну промисловість, оскільки для її роботи необхідно плавлення піску, кальцинованої соди та вапняку, а в Європі енергія для підтримання необхідних для виплавки температур надходить переважно з російського газу.


Французький виробник скла Duralex International один з низки європейських компаній, які скорочують і припиняють виробництво внаслідок стрімкого зростання цін на енергоносії, спричиненого війною рф в Україні.


Європейські автовиробники, виробники скляної тари і будівельні компанії вже готуються до можливого дефіциту скла. Німецький автомобільний гігант Volkswagen AG, збільшує свої запаси запчастин, які містять скло, зокрема, вікна, і розширює мережу постачальників за межами Європи.


Наслідки для України
Постійні російські обстріли, різке зростання цін на енергоносії, розірвані торгові ланцюги ускладнюють відновлення обсягів виробництва скла в Україні до довоєнного рівня. Вищі витрати на виробництво, підвищений попит, ускладнена логістика мають негативний вплив на ціну скла, яка, за оцінками постачальників скла, зросла вдвічі або навіть утричі.


За підрахунками KШE станом на 8 вересня 2022 року в Україні було зруйновано або пошкоджено 132 тис житлових будинків, десятки торгових центрів, підприємств, офісів та іншої нерухомості. За даними Міністерства розвитку громад і територій України, 60% пошкоджених будинків потребують капітального ремонту і лише 25% зазнали незначних пошкоджень.


За даними Асоціації учасників ринку вікон та фасадів (АУРВФ), на українському ринку працюють 50–60 виробників склопакетів і 300–350 виробників вікон, і вже у квітні відновили виробництво понад 80% заводів. Українські заводи виготовляють майже всі компоненти для виробництва вікон: виробники віконного профілю забезпечують 65-70% потреб ринку, виробники фурнітури – 50%. Однак, склопакети потребують високоякісного термополірованого скла, яке виготовляють методом лиття у ванні з розплавленим чавуном. Таке скло в Україні виробляв лише лисичанський завод «Пролетарій», який у 2015 припинив свою діяльність. Тому вітчизняні виробники склопакетів і вікон працюють на імпортному склі.


Разом з тим, запасів піску в Україні більш ніж достатньо. За інформацією порталу даних видобувної галузі України, у державі є 42 такі родовища. Найбільші розвідані запаси – майже 40% від загальних обсягів – у Харківській області.

Через санкції на російське скло виробництво в Україні є доволі привабливим з перспективою вийти на іноземні ринки. Враховуючи, що деякі провідні світові компанії-скловиробники зупинили інвестиції (японський виробник скла Asahi Glass Co) або вийшли з російського ринку (американський виробник скла Guardian Industries), є перспективи того, що такі іноземні інвестори прийдуть в Україну. Будівництво сучасного склозаводу могло б покрити потреби внутрішнього ринку і зменшило б вартість скла завдяки простішій логістиці. Зведення заводу з виробництва термополірованого скла потребує $ 80-100 млн інвестицій.


Тому, коли закінчиться війна, існуватиме значний попит на виробництво скла в Україні.