Спільно з UkraineInvest Фонд державного майна України може змінити підхід до інвестицій


Про це йшлося на зустрічі керівництва UkraineInvest із головою ФДМУ Віталієм Ковалем. 

Сторони обговорили стратегічні кроки співпраці. 

Україна володіє значними перспективними активами, які привертають інтерес іноземних інвесторів. Здійснення їх розвитку можливе як за допомогою проєктів державно-приватного партнерства, так і через процес приватизації. Відтак, Установи можуть співдіяти при формуванні інвестиційної політики, а також щодо залучення недержавних інвестицій в об’єкти державного сектора економіки, зокрема шляхом реалізації інвестиційних проєктів на засадах спільної чи інвестиційної діяльності.

“З огляду на те, що для іноземних інвесторів можуть бути потенційно цікавими обʼєкти, що знаходяться в компетенції ФДМУ, тісна співпраця між UkraineInvest та ФДМУ є важливою передумовою залучення інвестицій в Україну. Brownfield-активи, тобто вже існуючі виробничі потужності або об’єкти нерухомості, які покинуті або економічно не завантажені, вигідні бізнесу через наявні там комунікації. Маємо можливість, наприклад, створити на основі таких об’єктів потужний рух індустріальних парків”, – підкреслив Олександр Мельниченко, в.о. виконавчого директора UkraineInvest. 

Наразі Фонд державного майна України контролює 1,5 млн об’єктів державної власності, зокрема, нерухомість, виробничі потужності, порти, готелі, спиртові заводи та зернопереробні комплекси. Керівництво Фонду має на меті зробити ці активи доступними для інвестицій. За словами голови ФДМУ, це стратегічне завдання на поточний  рік. 

“Протягом 2024 року діяльність ФДМУ буде розширено шляхом приватизації великих державних активів, а також новими напрямками – орендою сільськогосподарських земель та продажем підсанкційних активів. Фонд готовий до співпраці з іноземними інвесторами, адже успішні кейси приватизації привернуть увагу до економіки України”, – зазначив Віталій Коваль. 











Follow us on Facebook, Twitter, LinkedIn, or YouTube.