Уряд України вдосконалив процедуру проведення «зеленого» аукціону


Уряд України вдосконалив процедуру проведення «зеленого» аукціону

Уряд вдосконалив процедуру проведення «зелених» аукціонів на будівництво об’єктів відновлюваної енергетики згідно із європейськими стандартами та практиками. Процедура аукціону стане більш гнучкою, прозорою та ефективною.


Зокрема, постановою КМУ запроваджено графік проведення аукціонів на наступний рік та встановлення індикативних показників квот на 4 роки. Також можливе створення додаткових квот у випадку інтенсифікації певних сегментів ринку та збільшення запитів з боку інвесторів. Крім того, є можливість проведення відкритих аукціонів з прозорими цінами та обсягами виставленої на торги електроенергії, а також спрощуються вимоги щодо участі в аукціонах.


Зміни до процедур «зелених» аукціонів забезпечать прогнозованість ринку відновлюваної енергетики. Це надасть можливість довгострокового планування для інвесторів,  можливість на конкурентних ринкових засадах знизити ціну на «зелену» електроенергію, дозволить державі регулювати обсяги уведення нових потужностей з відновлюваних джерел енергії, їх види (СЕС/ВЕС/біомаса) та місця розташування відповідно до можливостей та потреб енергосистеми. Крім того, удосконалення процедури «зелених аукціонів» сприятиме подальшому розвитку ВДЕ в Україні на конкурентній основі та виконання стратегічної мети держави та міжнародних зобов’язань щодо декарбонізації економіки.

Джерело: https://bit.ly/3SWrYfV