Уряд представив шість грантових програм підтримки бізнесу в умовах війни


Уряд представив шість грантових програм підтримки бізнесу в умовах війни

Повномасштабне вторгнення рф завдало сильного удару по українській економіці, тому 10 червня уряд представив нову економічну стратегію, яка діятиме в умовах війни та стане фундаментом для післявоєнного відновлення України. На сьогодні стратегія охоплює шість програм безповоротної грантової підтримки малого й середнього бізнесу, які спрямовані на створення робочих місць через підтримку бізнесу, держзамовлення, будівництво, кредитування та працевлаштування безробітних. Ці програми включають безповоротну грантову допомогу малому та середньому бізнесу, підтримку українських виробників, будівництво нової інфраструктури.

Програма 1: безповоротні мікрогранти на створення власного бізнесу. Заявки на них подаватимуться через «Дію» у формі бізнес-плану, який розглядатимуть незалежні оцінювачі-підприємці. Крім того, під цей бізнес можна буде взяти пільговий кредит у межах програми кредитування «5-7-9%».

Програма 2: безповоротні гранти на придбання обладнання для розвитку переробних підприємств (деревообробка, меблеве виробництво, виробництво одягу чи фурнітури, будівельних матеріалів, аграрна переробка тощо).

Програма 3: безповоротний грант на типовий проект модульної теплиці розміром 2 гектари на засадах співфінансування держави та бізнесу (часткова компенсація державою вартості теплиць).

Програма 4: гранти на висадку нових фруктових і ягідних садів на засадах співфінансування держави та бізнесу. Мета: висадити до 10 тисяч гектарів нових садів.

Програма 5: Український Фонд підтримки стартапів буде викуповувати частку в новостворених компаній. Цільова аудиторія – це ІТ-підприємці-початківці, які мають ідею створення технологічного стартапу та шукають фінансування на стадію створення тестової моделі. Гроші можна направляти лише на розвиток, найм співробітників, підготовку моделі та початкове фінансування. Бюджет програми на рік – 10 млрд грн, пріоритет надаватиметься експортоорієнтованим компаніям.

Програма 6: гранти на навчання в IT-напрямку для 60 тисяч українців.

Загалом ці шість грантових програм можуть стати справжнім драйвером зростання для економіки. За словами, прем’єр-міністра Дениса Шмигаля: «Це ставка на малий і середній бізнес, це мотивація для людей залишатися і працювати задля нашої перемоги зараз, а також для розбудови сильної України в майбутньому».

Follow us on Facebook, Twitter, LinkedIn, or YouTube .