Підсумки Міжнародної Конференції з відновлення України 2022


Підсумки Міжнародної Конференції з відновлення України 2022

5 липня завершилася Міжнародна Конференція з відновлення України URC2022 у м.Лугано, Швейцарія, у якій взяли участь 1000 учасників із 40 країн.

На URC2022 було озвучено багато пропозицій щодо майбутньої повоєнної відбудови України. Нижче наведено основні цифри щодо стану української економіки, механізмів відновлення та пакетів допомоги Україні від країн-учасниць Конференції:

ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ

• $95,5 млрд – попередня оцінка збитків, яких уже завдано Україні внаслідок російської агресії.

• Приблизно 30% довоєнного рівня становить зараз щомісячний експорт сільськогосподарської продукції з України.

• 1 млн га – на такій площі заплановано реалізувати проєкти з іригації в період 2022 – 2032 років.

• 7% – таке щорічне зростання ВВП упродовж 10 років передбачає проєкт плану відновлення України. ВІДНОВЛЕННЯ

7 принципів відновлення України зафіксовано в Луганській декларації.

1. Партнерство. Україна запустить процес відновлення та реалізуватиме його разом із міжнародними партнерами. Прогрес і фінансові потоки регулярно контролюватимуться.

2. Фокус на реформах. Процес відновлення має сприяти прискоренню, поглибленню, розширенню та досягненню реформ в Україні відповідно до її європейських орієнтирів.

3. Прозорість. Процес, що забезпечує незалежну судову систему та боротьбу з корупцією, має передбачати підзвітність.

4. Демократична участь. Процес відновлення не буде централізованим. Він ґрунтуватиметься на демократичній участі, а також на місцевих спільнотах і місцевих рішеннях.

5. Участь багатьох зацікавлених сторін. Процес має сприяти участі національних і міжнародних учасників бізнесу, громадянського суспільства, наукових кіл і місцевих громад.

6. Рівність. Процес відновлення має бути інклюзивним та забезпечувати гендерну рівність та повагу до прав людини і бути корисним для всіх.

7. Стійкість. Відновлення та реформи не будуть обмежені інфраструктурою та інституціями, вони також передбачатимуть соціальні, економічні, природоохоронні аспекти відповідно до концепції відновлення за принципом «краще, ніж було».

• $750 млрд – попередня оцінка виконання плану відновлення України, що передбачає реалізацію 850 проєктів. З них на 2023 – 2025 роки передбачено реалізацію 580 проєктів із фінансуванням $350 млрд, а на 2026 – 2032 рік – 270 проєктів із фінансуванням $400 млрд.

• 15 національних програм включено до проєкту плану відновлення. На перший етап потрібно $60 – 65 млрд.

• 4 групи областей виділяють нині в Україні за критерієм завдань відновлення: фронтові, опорні, тилові та деокуповані.

• $150 — 250 млрд інвестицій передбачає Нацпрограма відновлення та модернізації житла й інфраструктури регіонів. Зокрема, передбачено локалізацію виробництва вікон (5 — 6 млн одиниць на рік), скла (300 тис. тонн на рік), термоізоляційних матеріалів (13 млн куб. м на рік).

• $35 млрд – необхідно для реалізації проєктів Національної програми відновлення та модернізації соціальної інфраструктури.

• $17,4 млрд знадобиться для реалізації плану першочергових робіт із відновлення соціальної інфраструктури України – Fast Recovery.

ДОПОМОГА

• 6 млн євро – пакет допомоги на відновлення України від Швеції (з них – 1 млн євро на обладнання для ядерної безпеки, а 0,5 млн євро – на розмінування).

• 200 млн євро допомоги Україні від Нідерландів через фонд МВФ на поточні потреби органів державної влади.

• 13,5 млн євро – пакет допомоги Україні від Данії.

• 100 млн франків – пакет допомоги Україні від Швейцарії до кінця 2023 року (з них – 15 млн франків призначені для цифрової трансформації).

• 300 млн грн допомоги від національного оператора «Київстар» для відновлення цифрової інфраструктури України. Наступну Конференцію з відновлення України буде проведено у Великій Британії у 2023 році (URC2023).