Невизначеність та рецесія знизять обсяги світових ПІІ, UNCTAD


Невизначеність та рецесія знизять обсяги світових ПІІ, UNCTAD

Глобальні потоки прямих іноземних інвестицій (ПІІ) у 2021 році становили 1,58 трильйона дол США, що на 64% більше від надзвичайно низького рівня в 1 трильйон дол США у 2020 році. Притік ПІІ збільшився завдяки буму на ринку M&A та швидкому зростанню фінансування міжнародних проектів в умовах послабленого регулювання умов фінансування та впровадження пакетів інвестиційних стимулів для проектів розвитку основної інфраструктури.

Однак у 2022 році глобальне середовище міжнародного бізнесу та транскордонних інвестицій різко змінилося. Як наслідок початку війни рф проти України на додаток до затяжних наслідків пандемії, у багатьох країнах світу вже почалася потрійна криза – нестачі продовольства, палива та фінансування. Пов’язана з цими подіями невизначеність інвесторів може спричинити значний тиск на глобальні ПІІ у 2022 році.

Серед інших факторів, які негативно вплинуть на ПІІ у 2022 році також виділяють cпалах COVID-19 у Китаї з поновленням карантину в областях, які відіграють важливу роль у глобальних ланцюгах створення вартості (GVC). Це може ще більше знизити рівень greenfield інвестицій у сектори, які інтенсивно залучені у GVC. Очікуване підвищення відсоткових ставок у великих економіках, у яких спостерігається значне зростання інфляції, сповільнить ринки злиттів та поглинань та рівень фінансування міжнародних проектів. Негативні настрої фінансового ринку та ознаки рецесії, що насувається, можуть прискорити зниження обсягу ПІІ. Разом з тим очікується, що суттєвий обсяг державної підтримки щодо довгострокових інвестицій в інфраструктуру посилить обсяги фінансування інфраструктурних проектів.

Однак загалом малоймовірно, що у 2022 році ПІІ матимуть ту ж динаміку зростання, що і у 2021 році. За оцінкою ЮНКТАД, глобальні потоки ПІІ у 2022 році швидше за все скоротяться або у кращому випадку залишаться на тому ж рівні. На думку експертів, вже спостерігаються ознаки зростання неприйняття ризику серед інвесторів щодо нових проектів (тобто інвестори прагнуть вкладати кошти у менш ризикові проекти, які мають нижчу дохідність). За попередніми даними за 1 квартал 2022 року, кількість нових проектів (greenfield) скоротилася на 21%, а фінансування міжнародних проектів – на 4%.

Країни реципієнти ПІІ

У 2021 році ПІІ відновилися і зросли у всіх регіонах світу. Проте майже 75% глобального зростання ПІІ було пов’язано зі зростанням інвестування у розвинені країни, в яких приплив ПІІ більш ніж подвоївся порівняно з 2020 роком і сягнув 746 мільярдів доларів. Серед причин такого збільшення виділяють угоди M&A та високий рівень нерозподіленого прибутку багатонаціональних підприємств (БНП), що пов’язано з їх рекордною прибутковістю. За даними ЮНКТАД, прибутковість найбільших 5000 БНП подвоїлася і сягнула понад 8% продажів. Особливо високі прибутки спостерігалися у розвинених країнах. Цьому сприяв вихід з режиму відкладеного попиту, низькі витрати на фінансування та значна державна підтримка.

Незважаючи на високі прибутки, прагнення БНП інвестувати в нові виробничі активи за кордоном було незначним. У той час як у 2021 році обсяги фінансування міжнародних інфраструктурних проектів зросли на 68%, а транскордонні злиття та поглинання виросли на 43%, кількість нових інвестиційних проектів (greenfield) зросла лише на 11%, і все ще на 20% відстає від показників допандемічного рівня. Загальна оголошена вартість greenfield проектів зросла на 15% до 659 мільярдів доларів, але в країнах, що розвиваються, залишилася на історично низькому рівні у 259 мільярдів доларів. Це викликає занепокоєння, оскільки нові інвестиції в промисловість мають вирішальне значення для економічного зростання та перспектив розвитку країн. В країнах, що розвиваються ПІІ зростали повільніше, порівняно з розвиненими країнами, але продемонстрували 30% збільшення, сягнувши 837 мільярдів доларів. Збільшення припливу ПІІ відбулося переважно в результаті стабільного зростання в Азії (в обсязі 619 мільярдів доларів), часткового економічного відновлення в Латинській Америці та Карибському басейні (134 мільярди доларів) і економічного підйому в Африці (83 мільярди доларів). Понад 50% глобального припливу ПІІ було спрямовано у країни, що розвиваються. Станом на 2021 рік до п’ятірки найбільших країн-реципієнтів ПІІ входять США (367 мільярдів доларів), Китай (181), Гонконг (141), Сінгапур (99), Канада (60).

Країни інвестори ПІІ

У 2021 році БНП з розвинутих країн більш ніж удвічі збільшили свої закордонні інвестиції з 0,5 до 1,3 трильйона доларів. Переважно таке збільшення було зумовлено рекордним рівнем реінвестованих прибутків та високим рівнем активності укладення угод M&A. У 2021 році сукупні зовнішні інвестиції європейських БНП відновилися з аномально низького рівня у -21 мільярд доларів до 552 мільярдів доларів. Відтік інвестицій з Північної Америки досяг рекордних 493 мільярдів доларів. БНП зі Сполучених Штатів збільшили свої закордонні інвестиції на 72% до 403 мільярдів доларів. Відтік ПІІ з інших розвинутих країн зріс на 52% до 225 мільярдів доларів, головним чином через збільшення інвестицій БНП Японії та Південної Кореї. Азійські країни, що розвиваються, залишилися основними інвесторами навіть під час пандемії. Відтік ПІІ з регіону збільшився на 4% до 394 мільярдів доларів, що становило майже 25% глобального відтоку ПІІ в 2021 році. Станом на 2021 рік до топ п’ятірки країн найбільших інвесторів, входять США (403 мільярди доларів), Німеччина (152), Японія (147), Китай (145), Сполучене Королівство (108). Тенденції сталих інвестицій (ЦСР-інвестицій) У 2021 році експерти відзначають майже 70% зростання іноземних інвестицій в сектори, що відповідають цілям сталого розвитку (ЦСР) у країнах, що розвиваються. Загальна вартість оголошених угод щодо greenfield проектів та фінансування інфраструктурних проектів у секторах ЦСР перевищила допандемічний рівень майже на 20 %. Однак переважну частину приросту забезпечило зростання інвестицій у відновлювану енергетику. Інвестиційна активність лише частково відновилася в інших секторах, пов’язаних з ЦСР – за кількістю проектів і порівняно з допандемічними показниками – а саме: Інфраструктура (-11%); Продовольство та сільське господарство (-35%); Охорона здоров’я (-25%); Водопостачання, санітарія та гігієна – WASH (-9%). У найменш розвинутих країнах тенденція до сталих інвестицій є менш сприятливою, ніж в інших країнах, що розвиваються, і саме тому в цих країнах досі зберігається згубний вплив пандемії. Частка загальних сталих інвестицій (на досягнення ЦСР) у країнах, що розвиваються (за вартістю greenfield та міжнародних проектів), які спрямовувалися до найменш розвинутих країн, у 2021 році зменшилася з 19% до 15% . Переважна частина інвестицій, пов’язаних зі зміною клімату спрямовується у проекти відновлюваної енергетики та енергоефективності. Більше 60% таких інвестицій залучають розвинені країни, і 85% проектів фінансуються виключно за рахунок приватних осіб. Навпаки, майже половина проектів у країнах, що розвиваються, включають певну форму участі держави.

Фінансування міжнародних проектів стає все більш важливим для інвестицій в ЦСР та подолання кліматичних змін. Цьому сприяють привабливі умови фінансування, інфраструктурні стимули та значна зацікавленість з боку інвесторів фінансового ринку до участі у масштабних проектах, які потребують участі декількох інвесторів. Цей інструмент також дає змогу державам фінансувати проекти спільно з приватними інвесторами.