Fitch погіршив прогноз зростання світового ВВП


Fitch погіршив прогноз зростання світового ВВП

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings погіршило прогноз зростання глобальної економіки на 0.6%, яке очікувалося у березні, до 2,9% в 2022 році зокрема через посилення інфляції.

Також агентство погіршило прогноз зростання світового ВВП у 2023 році до 2,7% (на 0.1%). Найбільш суттєво було переглянуто оцінку підйому ВВП Китаю — до 3,7% з 4,8% в березні. Крім того, наразі очікується підвищення економіки США до 2,9% (на 0.6%), єврозони — до 2,6% (на 0.4%).

Глобальний інфляційний тиск продовжує посилюватися з дедалі більш несприятливими наслідками для перспектив економічного зростання. Нещодавні локдауни в Китаї посилюють тиск на глобальні виробничі ланцюжки поставок.

Перебої з поставками енергоносіїв та продовольства через війну в Україні все більше впливають на європейську інфляцію. Інфляційний тиск також посилюється в секторі послуг, особливо у США та Великій Британії, де жорсткі умови на ринку праці сприяють зростанню заробітної плати. В результаті Fitch значно і різко переглянуло прогнози інфляції у бік підвищення, особливо для Європи, на друге півріччя поточного року.