Економічна активність в Україні в червні


Економічна активність в Україні в червні

За даними щомісячного макроекономічного огляду НБУ у червні економічна активність в Україні надалі пожвавлювалася, що пояснюється подальшою адаптацією бізнесу та населення до життя в умовах війни, поверненням громадян до місць проживання, а також сезонними чинниками. Про відновлення свідчить і зростання обсягів виробництва електроенергії та розширення можливостей для експорту. Водночас ситуація значною мірою відрізняється за регіонами (на заході країни бізнес меншою мірою відчув вплив війни), а також за форматами (дрібні підприємства швидше повертаються до роботи через простіші процеси). Разом з тим проблеми з логістикою та руйнування потужностей стримують відновлення українського промислового сектору.

АПК

Весняна посівна завершена і в південних областях вже розпочалися жнива. За даними Мінагрополітики, посівна у 2022 році проведена на площі 13.4 млн га, що на 20.6% менше порівняно з минулим роком. Втім, зібрані площі можуть бути ще меншими через окуповані території, труднощі з проведенням збиральної кампанії у прифронтових регіонах, а також фізичне знищення посівів, техніки та елеваторів на території України внаслідок бойових дій.

ГМК

Хоча окремі підприємства продовжували відновлювати виробництво та навіть здійснювали планові ремонтні роботи, загалом відновлення в металургії стримується складнощами зі збутом продукції.

Добувна промисловість

Добування поступово повертається до довоєнних обсягів: видобуток вугілля на державних шахтах впав на третину через окупацію та руйнування об’єктів; видобування приватними шахтами працює на близьких до довоєнних потужностях та збільшує об’єми. Очікується падіння обсягів видобутку газу на 10-15%, оскільки низка свердловин та допоміжних інфраструктурних об’єктів знаходяться на окупованих територіях або близько до зони бойових дій.

Нафтопереробка, хімічна промисловість

Вітчизняна нафтопереробна галузь не працює через знищення потужностей. Виробництво азотних добрив скоротилося в 5 разів із початку повномасштабного вторгнення на тлі зупинки ключових підприємств та руйнування окремих потужностей.

Машинобудування

Виробництво спецтехніки, зокрема за рахунок держзамовлення та на потреби оборони, разом з енергетичним і транспортним сегментами підтримують машинобудівну галузь. Зруйновано частину потужностей великих машинобудівних підприємств; низка менших підприємств відновлюють виробництво після релокації в безпечні регіони.

Харчова промисловість

Підприємства харчової промисловості нарощують виробництво за рахунок центрально-західних регіонів та переорієнтовують асортимент на доступнішу продукцію. Через брак овочів і фруктів із південних регіонів частина переробних заводів не використовують всі потужності, інші – нарощують виробництво на тлі надлишку сировини та після релокації. Виробництво соняшникової олії становить 30-40% від довоєнного рівня через проблеми з експортом. М’ясопереробна галузь працює на максимальних потужностях на безпечних територіях; окремі виробники курятини повернулися до довоєнних обсягів. Відновлюються молокопереробні підприємства, у тому числі внаслідок пожвавлення експорту.

Фармацевтика

Усі великі фармацевтичні підприємства працюють. Військові потреби та зміна структури споживання в бік низьковартісних лікарських засобів підтримує вітчизняних виробників.

Легка промисловість

Дефіцит імпортного одягу стимулює українських виробників недорогої продукції. Низка підприємств легкої промисловості відновлюють діяльність на тлі релокації до західних регіонів України та переорієнтації на потреби оборони.

Будівництво

Будівництво підтримується відновленням житлової та соціальної інфраструктури; створюється тимчасове житло, відбудовуються мости і дороги; у центральних і західних областях розширюються елеваторні потужності та переробні заводи. У столиці запрацювали 40% будівельних майданчиків, утім відновлення стримується низьким попитом, браком робочої сили і різким зростанням вартості матеріалів. Окремі компанії інвестують у розвиток будівельних технологій та відновлюють виробництво будівельних матеріалів.

Енергетика

З 7 липня 2022 року Україна розпочала комерційний експорт електроенергії до країн Європи. У червні зруйновані Кременчуцька ТЕЦ, пошкоджені Криворізька та Вуглегірська ТЕС; Харківська ТЕЦ-5 поновила роботу після аварійної зупинки; як і в травні, працює половина енергоблоків АЕС. У більшості звільнених населених пунктів відновлено газ, електрику і воду, «Укренерго» відремонтувало 100% пошкоджених магістральних мереж на деокупованих територіях.

Транспорт

Залізничні пасажирські перевезення зростають на тлі повернення громадян та відновлення бізнесових і туристичних поїздок в умовах відсутності авіасполучення. Вантажні перевезення залишаються на значно нижчих від довоєнних рівнях, оскільки наявні експортні маршрути не компенсують обсяги перевезень руди та зернових вантажів до чорноморських портів. Компанії наземного транспорту активно відновлюють роботу на тлі зростання попиту на вантажні перевезення з боку бізнесу. 1 червня додався ще один прикордонний перехід для перевезення зернових до ЄС, утім дунайські порти працюють на межі можливостей, а черги із залізничних вагонів зростають. Великі агропідприємства нарощують автопарки зерновозів, активно шукають шляхи експорту зерна та нарощують елеваторні потужності поблизу нових логістичних маршрутів.