Повна річна дохідність інвестицій в землю становить 25%


Повна річна дохідність інвестицій в землю становить 25%

Незаперечними перевагами землі, як активу, залишається низький поріг входу —$3−4 тис і висока дохідність — від 8% річних. Якщо ж додати ще фактор капіталізації, то повна прогнозована річна дохідність становить 25%.

Крім того, земля — низькоризиковий актив, який показав свою надійність навіть у час війни — в областях активних військових дій його швидко повертають до стану, придатного для обробки.

Дохідність від землі можна отримати у перший же день після придбання, тому що 97−98% сільськогосподарської землі в Україні обробляються аграрними компаніями і приносять дохід від оренди. Прогнозний ріст ціни на землю — 70% у наступні 3−4 роки. Будь-яку землю в Україні, крім державної, можна вільно продавати і купувати з 1 липня 2021 року. Земель сільськогосподарського призначення найбільше в обігу. До 1 січня 2024 року право на придбання сільськогосподарської землі буде тільки у фізосіб-українців, а допуск іноземців до купівлі землі сільськогосподарського призначення в Україні буде можливий лише після прийняття відповідного рішення за підсумками всеукраїнського референдуму. Існує також обмеження – не більше 100 га в “одні руки”. З 1 січня 2024 року українські юридичні і фізичні особи зможуть купувати до 10 тисяч гектарів землі сільськогосподарського призначення.

Станом на 26 червня цього року на ринку земель сільськогосподарського призначення укладено 105 173 договори, а загальна площа проданих земель становить 252 200 га. Лідерами за кількістю угод із землею є Харківська, Дніпропетровська, Херсонська, Кропивницька та Полтавська області.