НБУ прогнозує зниження інфляції та повернення економіки до зростання у 2023 році


НБУ прогнозує зниження інфляції та повернення економіки до зростання у 2023 році

Наслідки повномасштабного нападу pосії завдають значних втрат економіці України та створюють суттєвий проінфляційний тиск. Однак в інфляційному звіті на третій квартал 2022 року НБУ прогнозує зниження інфляційної динаміки та повернення економіки до зростання у 2023 році. 

Інфляція
До кінця 2022 року інфляція прискорюватиметься та сягне 31% з огляду на збереження впливу більшості шоків пропозиції. Йдеться, зокрема, про наслідки воєнних дій та високу вартість енергоносіїв. 

 У І кварталі 2023 року очікується сповільнення інфляції завдяки поліпшенню інфляційних очікувань, налагодженню логістики та поступовому зростанню врожаїв. Додатковий дезінфляційний вплив матиме зниження світової інфляції та жорстка монетарна політика НБУ.

Натомість висока вартість енергоносіїв іі потреба в поетапному приведенні енергетичних тарифів для населення до ринкових рівнів стримуватиме сповільнення інфляції. Як наслідок, споживча інфляція у 2023 році знизиться до близько 20%. 

Економіка
Війна матиме негативні наслідки для української економіки у 2022 році, але у 2023 році вона повернеться до зростання. З квітня економічна активність пожвавлювалася насамперед завдяки звільненню північних областей та зменшенню кількості регіонів з активними бойовими діями, але економіка працює на значно нижчому рівні потужності порівняно з довоєнним часом. Як наслідок, у 2022 році реальний ВВП скоротиться на третину.
У 2023 році за умови зниження безпекових ризиків очікується повернення економіки до зростання через пожвавлення споживчого попиту, налагодження технологічних та логістичних процесів, відновлення інвестиційної діяльності, зокрема завдяки перспективам євроінтеграції. Водночас значні втрати виробничого та людського потенціалу стримуватимуть відновлення економіки. У 2023-2024 роках ВВП зростатиме темпами близько 5-6% на рік. 

Ринок праці
Активність на ринку праці поступово відновлюється. Водночас пропозиція робочої сили значно перевищує попит на неї, що зумовлює високий рівень безробіття та зниження зарплат. Надалі безробіття поступово знижуватиметься. Очікується, що з відновленням економіки та пожвавленням попиту на робочу силу номінальні зарплати швидко зростатимуть і перевищать довоєнний рівень вже у 2023 році. Утім, з урахуванням інфляційних процесів реальні зарплати наприкінці 2024 року все ще будуть нижчими за довоєнний рівень.

Ключові припущення
Основним припущенням прогнозу є суттєве зниження безпекових ризиків до кінця поточного року завдяки успішним діям української армії. У прогнозі НБУ також закладене припущення про повноцінне відновлення роботи чорноморських портів України з початку 2023 року. Крім того, очікується продовження активної міжнародної фінансової підтримки України для фінансування потреб бюджету та закриття розривів платіжного балансу, зокрема успішна реалізація нової програми з МВФ протягом 2023-2024 років. 


Водночас аналог «плану Маршалла» – План відбудови для України не врахований у поточному базовому сценарії, оскільки його параметри та строки реалізації поки не визначені. Погодження та реалізація цього проєкту в найближчій перспективі дасть значний поштовх економічному відновленню та пришвидшенню зростання ВВП до двознакового рівня.


Альтернативний сценарій прогнозу – у разі тривалого збереження безпекових ризиків економіка у 2023 році зросте лише на 2%, але інфляція знижуватиметься через пригнічений споживчий попит.