russia’s war against Ukraine wides SDG goals financing gap


Війна росії проти України збільшить

Фінансові наслідки війни в Україні можуть збільшити і без того величезний розрив у фінансуванні, необхідного для досягнення цілей сталого розвитку, і призвести до каскадного зниження кредитних рейтингів і дефолту в країнах, що розвиваються.


За новими оцінками ЮНКТАД, розрив у фінансуванні, необхідний для досягнення цілей сталого розвиту становить 17,9 трильйона доларів США на період 2020-2025 років. Це означає, що річна необхідність становить 3,6 трильйона доларів США – на 1 трильйон доларів більше, ніж до пандемії COVID-19. Обсяг в 17,9 трильйона доларів США, ймовірно, занижений, оскільки розрахунки проводилися до початку війни в Україні.


До того ж, здійснюється негативний вплив на глобальну ліквідність, особливо для країн, що розвиваються, оскільки інвестори вкладають кошти в активи, які вважаються менш ризикованими. Вартість кредиту вже зросла з початку війни, а дохідність облігацій зросла в середньому на 36 базисних пунктів. Відтік капіталу та здорожчання боргових коштів для країн, що розвиваються, підвищує ризики каскадних знижень кредитних рейтингів і дефолтів.