Понад 1000 міжнародних компаній згорнули діяльність в росії


Понад 1000 міжнародних компаній згорнули діяльність в росії

З перших днів повномасштабної війни команда експертів Єльського університету слідкує за компаніями, які працювали і працюють в росії. Згідно переліку компаній, станом на початок травня понад 1000 міжнародних компаній у той чи інший спосіб згорнули свою діяльність в країні-агресорі. Деякі з них оголосили, що лише відмовляються від запланованих інвестицій (144 компаній), інші скорочують (125) або тимчасово призупиняють діяльність (412), а частина повністю припиняють діяльність в росії (320).


В даному переліку найбільше компаній з США (350 компаній), Великої Британії (84), Німеччини (80), Франції (47), Фінляндії (43), Японії (42), Польщі (37), Швейцарії (37), Швеції (29) та Данії (25). Щодо секторального розподілу, то більшість компаній працюють у сфері виробництва споживчих товарів, промисловості, IT та фінансових послуг.


За останні місяці світова спільнота стала свідком стрімкої реакції приватного сектора на війну росії в Україні. Така сама ситуація спостерігалась у другій половині 1980-х років, коли приблизно 200 американських компаній вийшли з Південної Африки на знак протесту проти її системи апартеїду. Корпоративний вихід сприяв підвищенню еономічного тиску, припиненню апартеїду і був чудовим проявом влади, яку мають компанії.


Поки що рано говорити, чи допоможуть кроки компаній, які згорнули свою діяльність в росії, змусити її припинити війну. Але разом із санкціями союзники України вже сколихнули економіку країни-агресора.