Відбудова України створить інвестиційні можливості у сфері будівництва – Сергій Цівкач


Відбудова України створить інвестиційні можливості у сфері будівництва – Сергій Цівкач

Виконавчий директор UkraineInvest Сергій Цівкач відкрив перший онлайн-форум FIT for Ukraine: Construction Materials за участю представників бізнесу з понад 40 країн світу, інвесторів, представників органів влади та фінансових інституцій.  

«Наша мета як організатора афорумів FIT for Ukraine – пояснити, якого типу інвестиційні можливості пропонує Україна. Кожна така можливість заснована на аналітичному підході. Бізнеси мають розуміти, що саме буде потрібно для відбудови України, які типи виробництв і продукції, і те, що можна починати планувати уже зараз, маючи відповідну аналітику», – сказав Сергій Цівкач.

На початку виступу виконавчий директор UkraineInvest зауважив, що наразі збитки від воєнних дій на території України для житлової та нежитлової інфраструктури оцінюються на рівні 143 млрд дол. При цьому найбільше постраждали саме житлові будинки; загалом пошкоджено або зруйновано понад 150 000 житлових будинків, серед яких приватні, багатоквартирні будинки та гуртожитки; зруйновано 650 адміністративних будівель. Площа повністю зруйнованих та значно пошкоджених будівель складає 65 млн м.кв..

Майже 300 тисяч людей офіційно звернулися до держави за компенсацією втраченого житла через систему «Дія».

Втрати бізнес-активів внаслідок повномасштабної збройної агресії Росії становлять не менше 11,3 млрд дол.

Для того, щоб відбудувати втрачену повністю або частково площу житла, необхідно: 3,9 млн кв.м скла; 5,7 млн куб. м або 11,9 млн т бетону; 39,3 млн куб. м цегли; 45 млн кв.м  черепиці. «Це дуже попередні оцінки», – уточнив Сергій Цівкач.

Відповідні потреби у будівельних матеріалах створюють інвестиційні можливості. Під час презентації виконавчий директор UkraineInvest представив учасникам форуму переваги інвестування у виробництво кожного із видів будівельних матеріалів, наявність природних ресурсів для цих виробництв, структуру галузей, експортні можливості та ключових гравців. «Простір для розвитку є значним», – наголосив Сергій Цівкач.

Виконавчий директор UkraineInvest також представив інвестиційні стимули для значних інвестиційних проєктів, які передбачені чинним законодавством.

«Ми підтримуємо інвесторів, які звертаються до нас, у доступі до державної підтримки інвестиційних проєктів, і робимо це безкоштовно. Ми запрошуємо бізнес скористатися цими можливостями та отримати від держави підтримку, аби скоротити період окупності», – закликав Сергій Цівкач.

Окрім роботи на внутрішній ринок, відповідні проєкти можуть скористатися перевагами географічного становища та економічними можливостями для експорту з України на регіональні та світові ринки. Україна має доступ на ринки країн ЄС відповідно до Угоди про поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі з ЄС та є стороною угод про зони вільної торгівлі із 47 країнами світу.   

Нагадаємо, 30 березня відбувся міжнародний онлайн-форум FIT (Forum on Investments and Transformations) for Ukraine: Construction Materials. Це перший захід у серії форумів, ініційованих урядовим офісом із залучення та підтримки інвестицій «UkraineInvest» для обговорення стратегічних галузей української економіки з точки зору залучення інвестицій.

Follow us on Facebook, Twitter, LinkedIn, or YouTube .