Економічна активність в Україні


Економічна активність в Україні

За даними щомісячного макроекономічного огляду НБУ у травні тривало пожвавлення економічної активності як у виробничих секторах, так і секторах послуг. Кількість підприємств, які повністю зупинили діяльність, у другій половині травня скоротилася до 14% (17% у квітні), проте загальний рівень завантаженості потужностей надалі залишається на 40% нижчим за довоєнний рівень. Втрата ринків збуту та посилення цінового тиску стримують відновлення, однак оцінка запасу міцності підприємств поліпшилася. У травні кількість підприємств, які не відчувають проблем із нестачею ресурсів зросла (до 36%), у 40% опитаних вистачить ресурсів більш, ніж на місяць.

ГМК

Деякі виробники продовжують розконсервовувати та нарощувати потужності завдяки скасуванню мит західними країнами. Окремі підприємства повідомляють про створення нових експортно-логістичних коридорів.

Добувна промисловість

Видобуток вугілля державними шахтами впав на 37% з початку війни; окремі приватні компанії продовжують видобуток та збільшують найм працівників для нарощення обсягів. Нарощується видобування газу через запуск нових міжпромислових газопроводів у центральних і східних областях; частина приватних компаній вивели видобування на довоєнний рівень.

Енергетика

Через брак вугілля зупинено Запорізську ТЕС, Слов’янську ТЕС та Харківську ТЕЦ-5, однак працюють 7 із 15 енергоблоків АЕС. Енергоатом під’єднав нові потужності з виробництва електроенергії. На деокупованих територіях відновлено більшість зруйнованої енергетичної інфраструктури, газо та електропостачання. Розпочато експорт електроенергії до Молдови на тлі зниження внутрішнього споживання. Укргідроенерго готове розпочати експорт електроенергії до Польщі.

Харчова промисловість

З поверненням населення виробники харчової продукції відновлюють роботу на деокупованих територіях, вводять нові та розконсервовують старі потужності регіонах. Надлишок сировини та переорієнтація західних та центральних споживачів на доступнішу та дешевшу вітчизняну продукцію підтримують розширення асортименту. Стримують галузь експортні обмеження, скорочення купівельної спроможності населення та зростання собівартості виробництва внаслідок логістичних труднощів і подорожчання енергоносіїв. Окремі виробники підтримують обсяги виробництва, переорієнтовуючись з українського на європейський ринок.

Машинобудування

Машинобудування підтримується потребами енергетичної, транспортної та видобувної галузей та виробництвом спецтехніки, зокрема за рахунок іноземних замовлень та держзамовлення. Почали відновлювати виробництво підприємства, орієнтовані на західний автопром.

Фармацевтика

Окремі великі фармацевтичні компанії вийшли на довоєнний рівень виробництва, зокрема за рахунок випуску препаратів для потреб оборони та збільшення експортних можливостей. Низка виробників освоїли виробництво нових видів продукції. Водночас суттєво знизився попит на ветпрепарати на тлі скорочення обмеження доступу до ринку поголів’я з боку регіонів з активними бойовими діями.

АПК

Сівба ярих зернових та зернобобових станом на 26 травня завершена на 78% від показників минулого року (13.2 млн га або 93% від плану МінАПК на цей рік, план 14.2 млн га, що на 16% менше за торішній обсяг угідь). Аграрії продовжують оптимізацію структури посівів: зменшують землі під кукурудзою, натомість збільшують посіви пшениці, сої, гречки.

Транспорт

У транспортній галузі спостерігається значне пожвавлення: вантажні перевезення Укрзалізницею відновилися до 45% довоєнної потужності, відкрито додатковий прикордонний перехід для перевезень зернових вантажів.

Будівництво

Будівництво житла відновилося в усіх регіонах, віддалених від бойових дій; перші відновлення будівництва почалися у деокупованих містах. Також підтримують будівництво відновлення транспортної інфраструктури та створення нових виробничих потужностей у безпечних областях (будівництво заводів, зерносховищ тощо). Починають налагоджувати роботу виробники будівельної продукції на тлі зростання попиту.