Ринок іноземних інвестицій для росії закритий


Ринок іноземних інвестицій для росії закритий

Потоки прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в росію майже припинились з моменту початку повномасштабного вторгнення 24 лютого. Дані FDI Markets показують, що в першому кварталі 2022 року в росії було оголошено про нові ПІІ вартістю всього 98,5 млн доларів США, що на 95,6% менше за аналогічний період попереднього року.


За даними російського центрального банку, видобувний сектор країни є провідним напрямком для іноземних інвесторів у росію з накопиченими ПІІ на суму понад 116 млрд доларів США. Однак, міжнародні енергетичні компанії чи не першими прийняли рішення вийти з російського ринку та продати свої частки в компаніях (до прикладу: British Patrol, Shell, Equinor). Виробничий сектор є другим за величиною напрямком для іноземних інвесторів, обсяг ПІІ становить 103,8 млрд доларів США. Заборона імпорту критичних комплектуючих, секторальні санкції, труднощі з платежами сильно ускладнюють ведення виробничої діяльності. Саме тому, навіть попри стримуючі заходи російського уряду, такі як заборона продажу активів, зупинити процес виходу з ринку неможливо.


Згідно з даними Refinitiv, вартість угод з транскордонних злиттів і поглинань (M&A), оголошених в росії, впала до 121,6 млн доларів США за перші три місяці 2022 року, що на 93,2% менше, ніж за аналогічний період роком раніше. Кількість угод M&A також скоротилася на 26%.


За даними дослідників з Єльського університету, за зростаючих репутаційних ризиків і практичних проблем більше 1000 компаній публічно оголосили про свій намір добровільно згорнути діяльність у росії. Проте процес виходу зазвичай займає багато часу, навіть у мирний час. Зараз уряд рф намагається створювати бар’єри, обмежуючи можливість продажу російських активів. У поєднанні зі складним процесом пошуку покупців, швидкий вихід для міжнародних компаній зараз майже неможливий. Тому по суті, міжнародні компанії розглядають російські активи як заморожені або як такі, що втратили свою ліквідність.


Все це вказує на те, що міжнародна інвестиційна діяльність в росії майже зупинились, а ті міжнародні компанії, які хочуть позбутись «російського сліду», опинились в заручниках рф. Більше того, збільшення міжнародних санкцій та торговельних обмежень, перешкоджає російському бізнесу нарощувати місцеві потужності для протидії санкціям, саме тому низка виробників призупинила свою діяльність. Все це вказує на невпинний рух російської федерації до найглибшої та найстрашнішої кризи у своїй історії.