IFC готова сприяти розвитку українського бізнесу


IFC готова сприяти розвитку українського бізнесу

Керівник діяльності Міжнародної фінансової корпорації (IFC) в Україні  Олена Волошина взяла участь в онлайн-форумі FIT for Ukraine: Construction Materials.

Під час виступу вона відзначила вражаючу стійкість і спроможність українського бізнесу працювати в умовах триваючої збройної агресії. Приватний сектор не тільки підтримує економіку і сплачує податки, але і допомагає місцевим громадам, зазначила Олена Волошина.

Разом з тим, Європейська Бізнес Асоціація має дані про те, що 83% бізнесу в Україні скоротили виробництво, 40% понесли збитки, 25% отримали прямі збитки. За оцінками Світового банку, Україна потребуватиме на відновлення та реконструкцію орієнтовно 411 млрд доларів.

«Потреби величезні, і Міжнародна фінансова корпорація як інституція, яка націлена на розвиток приватного сектору, намагається йти на чолі цього процесу і сприяти приватному сектору в отриманні доступу до фінансування. Ми не припиняли діяльність під час війни. З квітня 2022 року ми інвестували 150 млн доларів в українську економіку», – наголосила керівник IFC в Україні.

В грудні 2022 року IFC повідомила про новий пакет у розмірі 2 млрд доларів США для сприяння зміцненню стійкості українського приватного сектора та підтримки засобів до існування у відповідь на вторгнення Росії в Україну.

Пакет реагування включає фінансування з власного рахунку IFC та залучені кошти урядів-донорів впродовж 2023 і 2024 років.

«Паралельно ми почали шукати проєкти, в які ми можемо інвестувати, і аналітика щодо галузі будівельних матеріалів, яку представив виконавчий директор UkraineInvest і його команда, є дуже корисною», – наголосила Олена Волошина. IFC наразі проводить додаткову аналітику стосовно інвестиційної привабливості різних галузей української економіки. Якщо першим пріоритетом нового пакету допомоги буде підтримка наявних клієнтів, продовольча безпека та забезпечення житлом тимчасово переміщених осіб, на другому етапі кошти будуть спрямовані на проєкти з відбудови інфраструктури та інші капітальні довгострокові інвестиції.

В рамках підготовки до цієї діяльності IFC уклала меморандум про взаєморозуміння з Урядом України, що передбачає стратегічне консультування з питань державного-приватного партнерства. «Цей діалог уже розпочався і він відбувається переважно через Міністерство економіки та Міністерство інфраструктури. Корпорація також працює з бізнес-асоціаціями, з UkraineInvest, адже Україна потребуватиме широкого кола партнерів і разом з Україною ми готові надавати підтримку і фінансування», – запевнила Олена Волошина.

Онлайн-форум FIT (Forum on Investments and Transformations) for Ukraine відбувся 30 березня. Перший захід був присвячений будівельній галузі. Під час форуму була презентована актуальна аналітика про поточні та післявоєнні потреби України в галузі будівельних матеріалів. Організатор заходу – UkraineInvest.

Follow us on Facebook, Twitter, LinkedIn, or YouTube .