Під час війни споживання електроенергії в Україні впало вдвічі


Під час війни споживання електроенергії в Україні впало вдвічі

До початку повномасштабної війни електроенергію в Україні виробляли всі 15 енергоблоків на чотирьох АЕС, оператором яких є Державне підприємство «Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом”». З 4 березня Запорізька АЕС працює під контролем російських окупантів і використовується ними як військова база. Загальна сума збитків «Енергоатома» за два місяці війни оцінюється в 36 млрд грн. Під час війни споживання електроенергії в Україні впало вдвічі внаслідок скорочення виробництва і пошкодження обладнання та інфраструктури АЕС.


«Енергоатом» повністю відмовився від російського ядерного палива. Раніше частину ядерного палива Україна закуповувала у російської ТВЕЛ, а іншу – постачала американська компанія Westinghouse зі Швеції. На сьогодні на складах є достатній запас, який буде використовуватися протягом наступних 5-6 років.


До того ж, Україна вже два роки працює над розробкою власного палива, яку планує закінчити за два роки. Інвестиції у власне виробництво, у які входить здебільшого вартість станків для виготовлення палива складає $20–30 млн. Також у наступні два роки Westinghouse має наростити виробництво до тієї кількості, яка необхідна Україні, заявляють в «Енергоатомі».


Серед усіх компонентів власного палива Україні доведеться імпортувати цирконієві трубки. Однак в Україні є можливість добувати цирконій з руди у Дніпропетровській та Кіровоградській областях. Для запуску виробництва труб необхідні інвестиції у близько $250 млн.
«Енергоатом» разом з компанією Westinghouse працює над будівництвом нових енергоблоків AP-1000 на українських АЕС. Загалом, заплановано будівництво п’яти енергоблоків, один з яких планується збудувати на Хмельницькій АЕС.