Україна та Естонія впроваджують єдину електронну накладну для автоперевізників


Україна та Естонія впроваджують єдину електронну накладну для автоперевізників

Україна та Естонія домовились про реалізацію пілотного проєкту електронної товарно-транспортної накладної (е-ТТН) для автомобільних вантажоперевізників.

У фокусі діалогу між країнами – розширення співпраці щодо цифровізації транспортної сфери України, залучення Естонії до Цифрового управління відбудовою та пілотного проекту впровадження е-ТТН для автомобільних вантажоперевізників. 

Реалізація проєкту е-ТТН також сприятиме розвитку цифрового транспортного коридору між Балтійськими країнами та Чорним морем. У довгостроковій перспективі ця робота може стати частиною зусиль ЄС щодо впровадження електронної міжнародної товарно-транспортної накладної (e-CMR).

Залучення Естонії до проєкту е-ТТН дозволить вантажоперевізникам та вантажоотримувачам в Україні та Естонії уникнути бюрократичних процедур та зекономити кошти. Міністерство інфраструктури України вже розпочало технічні консультації щодо впровадження спільної е-ТТН. Крім того, Міністерство інфраструктури, Державна прикордонна служба та Державна митна служба працюють над впровадженням можливості електронного бронювання черги при перетині кордону. Зокрема, планується створити спеціальний сайт «Електронна черга перетину кордону».